Портал Моја средња школа почео са радом

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабићпрви потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић присуствовали су данас представљању портала „Моја средња школа, који омогућава онлајн упис средњошколцима, на једном месту, као и презентацији паметних ИТ кабинета у Првој београдској гимназији.

Министар Ружић рекао је да портал „Моја средња школа“ сада по први пут у себи обједињује све информације и сервисе који су били доступни и у ранијем периоду, али не на тако јединствен начин. Уз помоћ портала, на којем ће моћи све да се уради на једном месту када је реч о упису у средње школе, биће смањен стрес родитељима и ученицима, којима тај упис представља „шок“ као и упис у први разред основне школе, објаснио је он.

Пребацили смо административни притисак и зато је важно да знамо да све услуге стоје на располагању на једном месту“, подвукао је Ружић и додао да је синергија између стручњака у пољу образовања и информационих технологија, и то је оно што даје овакве резултате

Премијерка Брнабић је подсетила на то да је до сада много постигнуто у процесу еУправе, наводећи да се наставља са увођењем нових електронских сервиса.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић рекао је да родитељи, који су раније морали да оду на седам различитих места да би уписали дете у средњу школу сада ће једним кликом на овом порталу моћи да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализованa одељења гимназија и уметничких школа.

Такође, како је објаснио, родитељи ће на овом порталу моћи да стекну увид у резултате завршног или пријемног испита, електронски поднесу листу жеља и спроведу све кораке за електронски упис деце у средњу школу.

На порталу родитељи или други законски заступници могу електронским путем, од 12. до 15. априла, да пријаве своје дете за полагање пријемног испита за упис у специјализована одељења гимназија и уметничких школа, а потом и онлајн остваре увид у резултате испита.

С обзиром на то да се завршни испит на крају основног образовања, према календару образовно-васпитног рада, одржава од 23. до 25. јуна, родитељи ће моћи да остваре увид у прелиминарне резултате завршног испита на порталу „Моја средња школа“ 27. јуна, а преко њега ће моћи и да поднесу евентуалне жалбе на резултате.

Такође, за разлику од претходних година, када су се листе жеља за упис у средњу школу подносиле у папирном облику и одласком у школу, од ове године листа жеља моћи ће да се поднесе путем портала, уз могућност неограничених измена и допуна до 3. јула. Родитељи ће 11. јула на порталу имати увид у листу распоређених ученика по образовним профилима и смеровима у средњим школама.

Извор: МПН