Portal Moja srednja škola počeo sa radom

12 aprila, 2021

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabićprvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović prisustvovali su danas predstavljanju portala „Moja srednja škola, koji omogućava onlajn upis srednjoškolcima, na jednom mestu, kao i prezentaciji pametnih IT kabineta u Prvoj beogradskoj gimnaziji.

Ministar Ružić rekao je da portal „Moja srednja škola“ sada po prvi put u sebi objedinjuje sve informacije i servise koji su bili dostupni i u ranijem periodu, ali ne na tako jedinstven način. Uz pomoć portala, na kojem će moći sve da se uradi na jednom mestu kada je reč o upisu u srednje škole, biće smanjen stres roditeljima i učenicima, kojima taj upis predstavlja „šok“ kao i upis u prvi razred osnovne škole, objasnio je on.

Prebacili smo administrativni pritisak i zato je važno da znamo da sve usluge stoje na raspolaganju na jednom mestu“, podvukao je Ružić i dodao da je sinergija između stručnjaka u polju obrazovanja i informacionih tehnologija, i to je ono što daje ovakve rezultate

Premijerka Brnabić je podsetila na to da je do sada mnogo postignuto u procesu eUprave, navodeći da se nastavlja sa uvođenjem novih elektronskih servisa.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović rekao je da roditelji, koji su ranije morali da odu na sedam različitih mesta da bi upisali dete u srednju školu sada će jednim klikom na ovom portalu moći da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola.

Takođe, kako je objasnio, roditelji će na ovom portalu moći da steknu uvid u rezultate završnog ili prijemnog ispita, elektronski podnesu listu želja i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

Na portalu roditelji ili drugi zakonski zastupnici mogu elektronskim putem, od 12. do 15. aprila, da prijave svoje dete za polaganje prijemnog ispita za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničkih škola, a potom i onlajn ostvare uvid u rezultate ispita.

S obzirom na to da se završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja, prema kalendaru obrazovno-vaspitnog rada, održava od 23. do 25. juna, roditelji će moći da ostvare uvid u preliminarne rezultate završnog ispita na portalu „Moja srednja škola“ 27. juna, a preko njega će moći i da podnesu eventualne žalbe na rezultate.

Takođe, za razliku od prethodnih godina, kada su se liste želja za upis u srednju školu podnosile u papirnom obliku i odlaskom u školu, od ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 3. jula. Roditelji će 11. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama