Poskupljuju privatni vrtići, iznos subvencije ostaje isti

25 avgusta, 2022

Roditelji dece koja idu u jedan privatni vrtić u Batajnici bili su neprijatno iznenađeni kada su, pre nekoliko dana, na oglasnoj tabli ugledali obaveštenje da će od 1. septembra umesto dosadašnjih 5.500 plaćati dvostruko više. Dat im je rok od sedam dana da se izjasne da li će deca ostati u istom vrtiću, prenosi RTS.

Foto: Canva

Kako im je objašnjeno, razlozi za poskupljenje su više cene energenata, namirnica i sredstava za ličnu higijenu. Ipak, roditelji se pitaju zašto poskupljenje u privatnim vrtićima, ako im je, kada su upisivali decu, rečeno da razlike u ceni između privatnih i državnih nema.

Pojedini su se obratili Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu sa molbom da, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, obezbede smeštaj dece po postojećim ili blago korigovanim cenama, ali njihove molbe, kako kažu, nisu uvažene.

Da će poskupljenja biti, potvrđuju i u Udruženju privatnih vrtića Beograda.

“Većina privatnih vrtića će biti prinuđena da sada podigne svoje cene, jer su papiri i hrana poskupela, da su materijali kojima se deca igraju takođe poskupeli, igračke, struja, kirija, moraćemo da povećamo cenu rada. Vrlo su nam izdaci veliki”, rekla je Rada Cvetinović iz Udruženja privatnih vrtića Beograda.

Pojedini privatni vrtići na teritoriji grada već su podigli cene svojih usluga dok neki o tome još razmišljaju.

“Neki vrtići nemaju ni najavu da će podići cene, neki su podigli između 1.500 i 3.000 dinara, ali se javljaju i oni gde su cene podignute i preko 10.000 dinara. Ono što mi čujemo da će zbog situacije u kojoj se nalazimo i cene u državnim vrtićima otići gore”, napomenula je Gordana Plemić iz udruženja Roditelj.

Kako su RTS-u rekli u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, Grad Beograd nema uticaja na poskupljenje u privatnim vrtićima. Oni apeluju da uprave ovih vrtića izjednače cenu boravka u svojim ustanovama sa ekonomskom cenom u predškolskim ustanovama čiji je osnivač grad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Poskupljuju privatni vrtići, iznos subvencije ostaje isti"

  1. Sima kaže:

    Veliki problem nas “obicnih” roditelja je ovo uporno odbijanje ili izbacivanje iz svih tipova predskolskih ustanova. Mi nemamo opciju da obavljamo sopstvene poslove

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama