Posle 40 godina duge studije, naučnici kažu – ovo je osobina najvažnija za uspeh u životu

3 januara, 2020

Rezultati opsežne studije koja je trajala 40 godina, objavljena u publikaciji Developmental psychology, a prenosi British Telegraph, jasno kažu – upornost je najvažnija osobina deteta koja će odrediti njegov uspeh u budućnosti.

Prema psiholozima, ta istrajnost mora biti konstruktivna – kao sposobnost da imate svoje mišljenje i odupirete se autoritarnosti.

Dugogodišnja studija koja je obuhvatila 745 dece čija je prosečna starost dece bila 11, 9 godina, a 49.9% su bile devojčice, počela je 1968, a na kraju istraživanja u 2008. godini, prosečna starost grupe bila je 51,8 godina, a žena je bilo 53,3%.

Psiholozi su procenili da društveno-ekonomski status roditelja, inteligencija dece, školski uspeh i karakteristike ponašanja (pažnja, odgovornost, marljivost, optimizam i pesimizam, pridržavanje pravila itd.) utiču na profesionalni uspeh i prihode već odrasle dece.

Tako su pronašli neospornu vezu između odgovornosti i pružanja otpora autoritetu u prošlosti sa uspehom u karijeri u budućnosti. Psiholozi napominju da im njihovo istraživanje ne omogućava da identifikuju ono što je najvažnije za uspeh – želju za karijerom ili finansijski interes.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama