После 40 година дуге студије, научници кажу – ово је особина најважнија за успех у животу

3 јануара, 2020

Резултати опсежне студије која је трајала 40 година, објављена у публикацији Developmental psychology, а преноси British Telegraph, јасно кажу – упорност је најважнија особина детета која ће одредити његов успех у будућности.

Према психолозима, та истрајност мора бити конструктивна – као способност да имате своје мишљење и одупирете се ауторитарности.

Дугогодишња студија која је обухватила 745 деце чија је просечна старост деце била 11, 9 година, а 49.9% су биле девојчице, почела је 1968, а на крају истраживања у 2008. години, просечна старост групе била је 51,8 година, а жена је било 53,3%.

Психолози су проценили да друштвено-економски статус родитеља, интелигенција деце, школски успех и карактеристике понашања (пажња, одговорност, марљивост, оптимизам и песимизам, придржавање правила итд.) утичу на професионални успех и приходе већ одрасле деце.

Тако су пронашли неоспорну везу између одговорности и пружања отпора ауторитету у прошлости са успехом у каријери у будућности. Психолози напомињу да им њихово истраживање не омогућава да идентификују оно што је најважније за успех – жељу за каријером или финансијски интерес.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама