После две недеље онлајн наставе родитељи и деца жале се на преоптерећеност

После две недеље онлајн наставе родитељи и деца жале се на преоптерећеност


У жељи да се избегну рупе у знању, засипају ђаке непотребним обавезама

Прикочите мало. Важно је да деца буду жива и здрава и да без последица прођу кроз ово. Унесите зато мало ведрине и позитивне енергије у рад са ученицима. Неће ништа битно пропустити, а што пропусте научиће догодине. Два-три питања, неколико домаћих задатака – довољно је. Опустите се, не пишите по цео дан. Нико вам неће замерити ако не радите савршено.

Ово је на својој фејсбук-страници недавно написао руководилац Школске управе у Крагујевцу Горан Јоксимовић, али са њим би се вероватно сложила и већина наставника, деце и родитеља.

Две недеље након увођења онлајн наставе на каналима РТС, родитељи, али и поједини наставници, слажу се у томе да су деца преоптерећена и да ће овакав ритам тешко моћи да прате до краја школске године.

Наставници су већ почели да уносе описне оцене у есДневник, чиме се спроводи формативно оцењивање које је препоручено за време ванредног стања.

– Унапређена је функционалност уноса података у секцију “активности” у систему “есДневник”, како би се пружила подршка наставницима и стручним сарадницима у вођењу евиденције о раду и извештавању родитеља током наставе на даљину. Тиме ће бити боље праћен напредак ученика – наводе у Министарству просвете.

– Дете најпре слуша наставу на РТС. На почетку, била су само два предмета, српски и математика, а касније су укључени и други, па се гледање часова отегне до поподне. Деца су дужна да бележе, а после, преко платформи, добијају лекције и домаће задатке. Често добијамо домаћи рад из свих предмета, тако да је дете све до увече затрпано школским обавезама, а са њим и родитељи – каже мајка једног основца.

Оптерећени су и наставници, али обукама и савладавањем нових начина за комуникацију са ученицима, али и бригом да се све постигне.

– Управо је та брига довела до тога да деца буду затрпана обавезама. Наставници имају одговорност за учење и напредак ђака, и та бојазан да ће деца бити ускраћена тера их да раде више него што би требало – каже, за “Новости”, Милка Караклајић, психолог у ОШ “Милинко Кушић” у Ивањици.

И она саветује наставницима да “прикоче” и да се изборе са паником коју изазива потреба да се све постигне. Наша саговорница истиче да код наставника нарочиту бригу изазива градиво за ђаке осмог разреда јер их чека мала матура.

– Министарство ће имати у виду ову ситуацију приликом доношења одлуке о малој матури, деца неће бити оштећена – поручује наша саговорница. – Треба све умерити и избегавати превелика оптерећења деце.

Школски психолог Бранка Тишма такође наводи да је ово тек почетак једног новог система.

– Добро је да деца имају свакодневне обавезе, да задрже континуитет у раду, али не треба да буду оптерећена – каже Тишма. – Треба им давати основне садржаје, а све што је више од тога мора да буде занимљиво и да их мотивише да раде.

Кључ су радне навике

Поједини директори већ су препоручили наставницима да не оптерећују децу. Међу њима је и Јоле Булатовић, директор ОШ “Дринка Павловић” из Београда, који каже:

– Пажња се мора обратити на осмаке, јер их чека мала матура, а за остале само минимум. Важни су српски и математика, а остало ће се стићи. Не могу ни деца ни родитељи по цео дан да се баве школом, а и Министарство то не тражи. Идеја је да деца задрже радне навике и овладају основним знањем.

Извор: Новости