После две недеље онлајн наставе родитељи и деца жале се на преоптерећеност

април 4, 2020

После две недеље онлајн наставе родитељи и деца жале се на преоптерећеност


У жељи да се избегну рупе у знању, засипају ђаке непотребним обавезама

Прикочите мало. Важно је да деца буду жива и здрава и да без последица прођу кроз ово. Унесите зато мало ведрине и позитивне енергије у рад са ученицима. Неће ништа битно пропустити, а што пропусте научиће догодине. Два-три питања, неколико домаћих задатака – довољно је. Опустите се, не пишите по цео дан. Нико вам неће замерити ако не радите савршено.

Ово је на својој фејсбук-страници недавно написао руководилац Школске управе у Крагујевцу Горан Јоксимовић, али са њим би се вероватно сложила и већина наставника, деце и родитеља.

Две недеље након увођења онлајн наставе на каналима РТС, родитељи, али и поједини наставници, слажу се у томе да су деца преоптерећена и да ће овакав ритам тешко моћи да прате до краја школске године.

Наставници су већ почели да уносе описне оцене у есДневник, чиме се спроводи формативно оцењивање које је препоручено за време ванредног стања.

– Унапређена је функционалност уноса података у секцију “активности” у систему “есДневник”, како би се пружила подршка наставницима и стручним сарадницима у вођењу евиденције о раду и извештавању родитеља током наставе на даљину. Тиме ће бити боље праћен напредак ученика – наводе у Министарству просвете.

– Дете најпре слуша наставу на РТС. На почетку, била су само два предмета, српски и математика, а касније су укључени и други, па се гледање часова отегне до поподне. Деца су дужна да бележе, а после, преко платформи, добијају лекције и домаће задатке. Често добијамо домаћи рад из свих предмета, тако да је дете све до увече затрпано школским обавезама, а са њим и родитељи – каже мајка једног основца.

Оптерећени су и наставници, али обукама и савладавањем нових начина за комуникацију са ученицима, али и бригом да се све постигне.

– Управо је та брига довела до тога да деца буду затрпана обавезама. Наставници имају одговорност за учење и напредак ђака, и та бојазан да ће деца бити ускраћена тера их да раде више него што би требало – каже, за “Новости”, Милка Караклајић, психолог у ОШ “Милинко Кушић” у Ивањици.

И она саветује наставницима да “прикоче” и да се изборе са паником коју изазива потреба да се све постигне. Наша саговорница истиче да код наставника нарочиту бригу изазива градиво за ђаке осмог разреда јер их чека мала матура.

– Министарство ће имати у виду ову ситуацију приликом доношења одлуке о малој матури, деца неће бити оштећена – поручује наша саговорница. – Треба све умерити и избегавати превелика оптерећења деце.

Школски психолог Бранка Тишма такође наводи да је ово тек почетак једног новог система.

– Добро је да деца имају свакодневне обавезе, да задрже континуитет у раду, али не треба да буду оптерећена – каже Тишма. – Треба им давати основне садржаје, а све што је више од тога мора да буде занимљиво и да их мотивише да раде.

Кључ су радне навике

Поједини директори већ су препоручили наставницима да не оптерећују децу. Међу њима је и Јоле Булатовић, директор ОШ “Дринка Павловић” из Београда, који каже:

– Пажња се мора обратити на осмаке, јер их чека мала матура, а за остале само минимум. Важни су српски и математика, а остало ће се стићи. Не могу ни деца ни родитељи по цео дан да се баве школом, а и Министарство то не тражи. Идеја је да деца задрже радне навике и овладају основним знањем.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


6 коментара на "После две недеље онлајн наставе родитељи и деца жале се на преоптерећеност

 1. Sladjana S. Dogandzic каже:

  Ja smatram da treba imati u vidu da nam deca izadju iz ove krize sa sto manje trauma. Licno smatram posto sam majka jednog osmaka da deca ne treba da imaju polaganje male mature iz ociglednih razloga.

  1. Са стране каже:

   Коментар на преоптерећеност родитеља и ученика.Ученици нису самостални у раду.Шта мислите зашто?Родитељи би требали у овој ситуацији само да их “посматрају”и не укључују се у њихов однос према раду,осим неких техничких питања.Пустите их да се “носе “са обавезама,јер су оне сада сведене на учење(нема секција,спорта,…и пуно ваннаставних активности).И сами ћете “упознати своју децу”.Немојте се изненадити.Све што приметите је развојно доба,и углавном је у реду.Оно што вам се не свиди,можете променити у својој кући ,са својим дететом.Није сад време да се “жалимо на оптерећење,на ситуацију”.Никада није било добро пребацивати личну одговорност на другога.То није ни правилно,ни културно ,али је изгледа лакше.Зауставите празне оптужбе,празна филозофирања ,исправите моделе учења и видећете резултате.Срећно свима,живи били!

 2. Jasmina каже:

  Daću svoje mišljenje, kao nastavnik ali i majka dva učenika koja prate nastavu na daljinu.
  Obim gradiva i zadataka koji se daje deci zavisi od nastavnika. Ima nastavnika koji daju veći broj zadataka ali tu je i onih koji pitaju da li ste pratili TV, i na tome se završi. Što se tiče vremena, žale se na 3 časa od 30 minuta, u školi nikada nije bilo manje od šest- po 45 minuta. Ako dete ustane u 8.00, isprati nastavu na TV-u do 10.30 i u popodnevnim satima radi još 2 sata na domaćim zadacima to, po mom ličnom mišljenju, i nije mnogo. E sad kao sto rekoh da sam majka dva učenika sve zavisi i od njih. Kod mene je slučaj ovakav, jedna završi sve obaveze i zadatke odmah, druga razvlači knjige od sobe do sobe, od stola do stola, pa to izgleda kao da radi ceo dan i da je to preobimno uz stalno komentarisanje i nemogućnost zadržavanja pažnje.
  Iskreno, meni je draže da provode vreme uz knjigu nego uz telefone, a za sve ostalo u ovim uslovima ima mesta na pretek…

 3. Darko каже:

  Samo cu reci jednu stvar. Više pišu deca prvi razred nego deca peti razred. Strasno. Samo mogu toliko reči.

 4. Shomy каже:

  Kako se toliko ne brini dok strajkuju na pocetku svake skolske godine? Dete 2. razred pise dnevno po 15 strana sa tv-a i jos 5 koje mu zada uciteljica.

  1. Nina каже:

   Da li Vaša učiteljica zahteva da prepisujete sve sa TV-a? Pitam jer je i moje dete 2. razred i napiše po jednu do dve rečenice, samo ono što je bitno. Zadatke one sa deljenjem ne piše, samo sluša i u svesci zapisuje cifre. Mislim da je besmisleno da sve prepisuje, pa i na času ne zapisuje sve što učiteljica prica celog časa?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама