Posle dve nedelje onlajn nastave roditelji i deca žale se na preopterećenost

april 4, 2020

Posle dve nedelje onlajn nastave roditelji i deca žale se na preopterećenost


U želji da se izbegnu rupe u znanju, zasipaju đake nepotrebnim obavezama

Prikočite malo. Važno je da deca budu živa i zdrava i da bez posledica prođu kroz ovo. Unesite zato malo vedrine i pozitivne energije u rad sa učenicima. Neće ništa bitno propustiti, a što propuste naučiće dogodine. Dva-tri pitanja, nekoliko domaćih zadataka – dovoljno je. Opustite se, ne pišite po ceo dan. Niko vam neće zameriti ako ne radite savršeno.

Ovo je na svojoj fejsbuk-stranici nedavno napisao rukovodilac Školske uprave u Kragujevcu Goran Joksimović, ali sa njim bi se verovatno složila i većina nastavnika, dece i roditelja.

Dve nedelje nakon uvođenja onlajn nastave na kanalima RTS, roditelji, ali i pojedini nastavnici, slažu se u tome da su deca preopterećena i da će ovakav ritam teško moći da prate do kraja školske godine.

Nastavnici su već počeli da unose opisne ocene u esDnevnik, čime se sprovodi formativno ocenjivanje koje je preporučeno za vreme vanrednog stanja.

– Unapređena je funkcionalnost unosa podataka u sekciju “aktivnosti” u sistemu “esDnevnik”, kako bi se pružila podrška nastavnicima i stručnim saradnicima u vođenju evidencije o radu i izveštavanju roditelja tokom nastave na daljinu. Time će biti bolje praćen napredak učenika – navode u Ministarstvu prosvete.

– Dete najpre sluša nastavu na RTS. Na početku, bila su samo dva predmeta, srpski i matematika, a kasnije su uključeni i drugi, pa se gledanje časova otegne do popodne. Deca su dužna da beleže, a posle, preko platformi, dobijaju lekcije i domaće zadatke. Često dobijamo domaći rad iz svih predmeta, tako da je dete sve do uveče zatrpano školskim obavezama, a sa njim i roditelji – kaže majka jednog osnovca.

Opterećeni su i nastavnici, ali obukama i savladavanjem novih načina za komunikaciju sa učenicima, ali i brigom da se sve postigne.

– Upravo je ta briga dovela do toga da deca budu zatrpana obavezama. Nastavnici imaju odgovornost za učenje i napredak đaka, i ta bojazan da će deca biti uskraćena tera ih da rade više nego što bi trebalo – kaže, za “Novosti”, Milka Karaklajić, psiholog u OŠ “Milinko Kušić” u Ivanjici.

I ona savetuje nastavnicima da “prikoče” i da se izbore sa panikom koju izaziva potreba da se sve postigne. Naša sagovornica ističe da kod nastavnika naročitu brigu izaziva gradivo za đake osmog razreda jer ih čeka mala matura.

– Ministarstvo će imati u vidu ovu situaciju prilikom donošenja odluke o maloj maturi, deca neće biti oštećena – poručuje naša sagovornica. – Treba sve umeriti i izbegavati prevelika opterećenja dece.

Školski psiholog Branka Tišma takođe navodi da je ovo tek početak jednog novog sistema.

– Dobro je da deca imaju svakodnevne obaveze, da zadrže kontinuitet u radu, ali ne treba da budu opterećena – kaže Tišma. – Treba im davati osnovne sadržaje, a sve što je više od toga mora da bude zanimljivo i da ih motiviše da rade.

Ključ su radne navike

Pojedini direktori već su preporučili nastavnicima da ne opterećuju decu. Među njima je i Jole Bulatović, direktor OŠ “Drinka Pavlović” iz Beograda, koji kaže:

– Pažnja se mora obratiti na osmake, jer ih čeka mala matura, a za ostale samo minimum. Važni su srpski i matematika, a ostalo će se stići. Ne mogu ni deca ni roditelji po ceo dan da se bave školom, a i Ministarstvo to ne traži. Ideja je da deca zadrže radne navike i ovladaju osnovnim znanjem.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Posle dve nedelje onlajn nastave roditelji i deca žale se na preopterećenost

 1. Sladjana S. Dogandzic kaže:

  Ja smatram da treba imati u vidu da nam deca izadju iz ove krize sa sto manje trauma. Licno smatram posto sam majka jednog osmaka da deca ne treba da imaju polaganje male mature iz ociglednih razloga.

  1. Sa strane kaže:

   Komentar na preopterećenost roditelja i učenika.Učenici nisu samostalni u radu.Šta mislite zašto?Roditelji bi trebali u ovoj situaciji samo da ih “posmatraju”i ne uključuju se u njihov odnos prema radu,osim nekih tehničkih pitanja.Pustite ih da se “nose “sa obavezama,jer su one sada svedene na učenje(nema sekcija,sporta,…i puno vannastavnih aktivnosti).I sami ćete “upoznati svoju decu”.Nemojte se iznenaditi.Sve što primetite je razvojno doba,i uglavnom je u redu.Ono što vam se ne svidi,možete promeniti u svojoj kući ,sa svojim detetom.Nije sad vreme da se “žalimo na opterećenje,na situaciju”.Nikada nije bilo dobro prebacivati ličnu odgovornost na drugoga.To nije ni pravilno,ni kulturno ,ali je izgleda lakše.Zaustavite prazne optužbe,prazna filozofiranja ,ispravite modele učenja i videćete rezultate.Srećno svima,živi bili!

 2. Jasmina kaže:

  Daću svoje mišljenje, kao nastavnik ali i majka dva učenika koja prate nastavu na daljinu.
  Obim gradiva i zadataka koji se daje deci zavisi od nastavnika. Ima nastavnika koji daju veći broj zadataka ali tu je i onih koji pitaju da li ste pratili TV, i na tome se završi. Što se tiče vremena, žale se na 3 časa od 30 minuta, u školi nikada nije bilo manje od šest- po 45 minuta. Ako dete ustane u 8.00, isprati nastavu na TV-u do 10.30 i u popodnevnim satima radi još 2 sata na domaćim zadacima to, po mom ličnom mišljenju, i nije mnogo. E sad kao sto rekoh da sam majka dva učenika sve zavisi i od njih. Kod mene je slučaj ovakav, jedna završi sve obaveze i zadatke odmah, druga razvlači knjige od sobe do sobe, od stola do stola, pa to izgleda kao da radi ceo dan i da je to preobimno uz stalno komentarisanje i nemogućnost zadržavanja pažnje.
  Iskreno, meni je draže da provode vreme uz knjigu nego uz telefone, a za sve ostalo u ovim uslovima ima mesta na pretek…

 3. Darko kaže:

  Samo cu reci jednu stvar. Više pišu deca prvi razred nego deca peti razred. Strasno. Samo mogu toliko reči.

 4. Shomy kaže:

  Kako se toliko ne brini dok strajkuju na pocetku svake skolske godine? Dete 2. razred pise dnevno po 15 strana sa tv-a i jos 5 koje mu zada uciteljica.

  1. Nina kaže:

   Da li Vaša učiteljica zahteva da prepisujete sve sa TV-a? Pitam jer je i moje dete 2. razred i napiše po jednu do dve rečenice, samo ono što je bitno. Zadatke one sa deljenjem ne piše, samo sluša i u svesci zapisuje cifre. Mislim da je besmisleno da sve prepisuje, pa i na času ne zapisuje sve što učiteljica prica celog časa?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama