POSLE INSPEKCIJE: Učitelji najavili tužbe zbog novčanih kazni

11 aprila, 2017

Školski odbor odbio žalbe prosvetara OŠ “Radoje Domanović” iz Paraćina. Bune se protiv novčanih kazni koje su usledile posle nalaza inspekcije

Iako je sedmoro učitelja paraćinske OŠ “Radoje Domanović” kažnjeno po nalogu republičke prosvetne inspekcije zbog nepravilnosti u ocenjivanju i neprijavljivanja propusta, ovi prosvetni radnici i dalje tvrde da su nepravedno sankcionisani.
Svi su napisali žalbe na rešenje o disciplinskoj meri koje je donela direktorka.
– Školski odbor je po njihovim prigovorima već zasedao – kaže sadašnja direktorka Dragana Veljković, precizirajući da je šest prigovora odbijeno, dok je jedan vraćen na ponovno razmatranje jer je konstatovano da u dnevniku koji je pregledao učitelj Aleksandar Jovanović nije ni bilo nepravilnosti.
– Republička prosvetna inspekcija je konstatovala da su prvaci pogrešno ocenjivani godinama. Ja sam to morala da vratim u zakonske okvire, a ovi prosvetni radnici disciplinski su kažnjeni po nalogu prosvetnih inspektora – objašnjava Veljkovićeva.
Podsetimo, sedmoro učitelja organizovalo je konferenciju za novinare tvrdeći da je protiv njih nepravedno vođen postupak jer je reč o učenicima koji tokom prošle školske godine nisu ni dolazili u školu. O tome su, ističu, redovno obaveštavali nastavna i odeljenjska veća, a reč je o đacima romske nacionalnosti. Kažnjeni takođe tvrde da je disciplinski postupak protiv njih pokrenut tek 2. decembra prošle godine, što je zakašnjenje od tri meseca.
– Nas sedmoro ima ukupno 200 godina radnog staža i četrdesetak izvedenih generacija, a sada će nam tri meseca odbijati od plate po 20 odsto. Jednog od nas je Školski odbor oslobodio optužbe, iako je radio isti posao. Zašto, to ne znamo ni mi ni on. To se zove selektivna pravda – tvrde učiteljice Jelena Jevtić, Snežana Bogdanović i Slobodanka Đikić.
Ko je u pravu, odlučiće sud, jer su kažnjeni učitelji već angažovali advokata.
DVE GRUPE KAŽNJENIH
Pravni zastupnik ovih prosvetnih radnika Momir Stanisavljević kaže da će ovaj slučaj biti na sudu kada bude dobio odluke Školskog odbora.
– U pitanju su dve grupe kažnjenih. U prvoj su učitelji koji su pregledali dnevnike, a za koje direktorka smatra da nisu taj posao obavili kako treba, dok su u drugoj grupi oni koji su određeni broj učenika ostavili da ponovo pohađaju prvi razred. Smatram da nisu ni mogli da donesu drugačiju odluku jer deca od upisa nijedan dan nisu bila u školi – kaže Stanisavljević.
Z. RAŠIĆ
Foto:Novosti
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "POSLE INSPEKCIJE: Učitelji najavili tužbe zbog novčanih kazni

 1. Pedagog kaže:

  Mene zanima da li još u nekoj školi UČITELJI pregledaju dnevnike obrazovno-vaspitnog rada ili to rade oni čiji je to posao?

 2. Nastavnik kaže:

  Oni čiji je to posao, usmeno narede kolegama da pregledaju dnevnike dok one postavljaju fotografije po fejzbuku i četujući sa decom špijuniraju im profile, posle čega govore kako se po selu o učiteljima i nastavnicima priča, ovo ili ono. Ozbiljni prosvetni radnici će postupiti ovako, a oni ulzivački gubitnici će i dalje klimati glavom a po kuloarima peniti kako su hteli, ali ipak nisu hteli, i tako godinama. Poštovani kolega, ili koleginice, to se događa u gotovo svim školama, one su postale privatni posed gospodarica koje neko drži na tima mestima iz dobrog razloga, ujedno, to su škole u kojima isti inspektori dolaze godinama i ne uviđaju propuste jer ne mogu od pita i tulumbi. To svi znaju, ali retko ko u kolektivu može sam nešto da uradi. Što je najgore, nastavna sredstva se eksploatišu kao lična svojina, platna se izdaju po selu za bolji pregled veselja, kompjuteri su zaključani, projektori su pohabani, a učiteljima i nastavnicima nije dozvoljeno da ih koriste osim u izuzetnim slučajevima, posle čega na većima budu opominjani jer je neko projektor dok je radio okrenuo ka prozoru, a ne treba tako itd. Što je najgore, ako dođe do nekog nadzora od strane ministarstva, kako reče jedna koleginica, u njenoj školi se tako nešto događa a direktorica je prosto rekla kako nastavnici neće da koriste naprednu tehnologiju, lenji su, a ona tome ne može ništa. Kome će da poveruju, šta mislite?

  1. Nastavnik-kolega kaže:

   Kao da radite u istoj ustanovi gde i ja.Kod mene je direktor,mislim muško,a sve je isto.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama