Постављена четврта клупа за дојење у Београду – да ли то неком смета?

16 јуна, 2017

Данас је на београдском мору (Ади) званично „отворена” четврта клупа за дојење у Београду. Прва клупа постављена је пре округло годину дана на Ташмајданском парку, затим још једна у Карађорђевом пакру, па је кеј у Земуну добио своју и сад, ево, Ада. Током лета биће постављене још две – у Новом Саду и Нишу. Цела идеја потекла је од дивне Наде Лазић, жене која је покренула школу родитељства где родитељи, потпуно бесплатно, долазе на предавања различитих стручњака у области гинекологије, неонатологије, педијатрије, дечје психологије…

Свесна да је најприроднија ствар на свету постала нешто чега се у нашој средини треба стидети, Нада је одлучила да је тренутак да помогне мамама, а онда и свима осталима да дојење прихвате као нешто што треба подржавати увек и на сваком месту. Уз подршку компаније МАМ, почело је постављање клупа за дојење.
Иако већина подржава и разуме смисао целе акције, свако постављање клупе до сада праћено је коментарима попут: „Свака клупа је за дојење”, „Зашто одређујете мајкама где ће да доје?”, „Зашто је клупа окренута овако или онако?”
Драги критичари, свака клупа јесте за дојење. Сваки травњак је за дојење. Свако слободно место у аутобусу је за дојење. Свако место на ком беба огладни – место је за дојење. Ове клупе су ту да:

  • помогну мамама које желе и да превију бебу јер постоји пулт баш за то
  • охрабре маме које не желе да доје у јавности јер се плаше осуде
  • буду подсетник сваком ко туда пролази да је дојење најлепша ствар на свету
  • за све оне који дојење сматрају личним и интимним, да се навикну на то да је дојење начин да се беба нахрани. И баш као што они могу да седну и поједу свој оброк у ресторану без да то неком буде чудно, ове клупе биће подсетник да и бебе могу да једу на јавном месту – увек и свуда.

Ако нека од ових клупа помогне да се оствари било који од ових циљева, онда је акција успела.
Да поновимо – да, СВАКА клупа је за дојење. Ова се од других разликује само по томе што је она САМО за дојење и што на себи носи поруку љубави:

„Два срца куцају исто,
две душе дишу као једна,
осећање среће је потпуно и вредно,
љубав је свега вредна”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама