Postavljena četvrta klupa za dojenje u Beogradu – da li to nekom smeta?

jun 16, 2017

Danas je na beogradskom moru (Adi) zvanično „otvorena” četvrta klupa za dojenje u Beogradu. Prva klupa postavljena je pre okruglo godinu dana na Tašmajdanskom parku, zatim još jedna u Karađorđevom pakru, pa je kej u Zemunu dobio svoju i sad, evo, Ada. Tokom leta biće postavljene još dve – u Novom Sadu i Nišu. Cela ideja potekla je od divne Nade Lazić, žene koja je pokrenula školu roditeljstva gde roditelji, potpuno besplatno, dolaze na predavanja različitih stručnjaka u oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije, dečje psihologije…

Svesna da je najprirodnija stvar na svetu postala nešto čega se u našoj sredini treba stideti, Nada je odlučila da je trenutak da pomogne mamama, a onda i svima ostalima da dojenje prihvate kao nešto što treba podržavati uvek i na svakom mestu. Uz podršku kompanije MAM, počelo je postavljanje klupa za dojenje.
Iako većina podržava i razume smisao cele akcije, svako postavljanje klupe do sada praćeno je komentarima poput: „Svaka klupa je za dojenje”, „Zašto određujete majkama gde će da doje?”, „Zašto je klupa okrenuta ovako ili onako?”
Dragi kritičari, svaka klupa jeste za dojenje. Svaki travnjak je za dojenje. Svako slobodno mesto u autobusu je za dojenje. Svako mesto na kom beba ogladni – mesto je za dojenje. Ove klupe su tu da:

  • pomognu mamama koje žele i da previju bebu jer postoji pult baš za to
  • ohrabre mame koje ne žele da doje u javnosti jer se plaše osude
  • budu podsetnik svakom ko tuda prolazi da je dojenje najlepša stvar na svetu
  • za sve one koji dojenje smatraju ličnim i intimnim, da se naviknu na to da je dojenje način da se beba nahrani. I baš kao što oni mogu da sednu i pojedu svoj obrok u restoranu bez da to nekom bude čudno, ove klupe biće podsetnik da i bebe mogu da jedu na javnom mestu – uvek i svuda.

Ako neka od ovih klupa pomogne da se ostvari bilo koji od ovih ciljeva, onda je akcija uspela.
Da ponovimo – da, SVAKA klupa je za dojenje. Ova se od drugih razlikuje samo po tome što je ona SAMO za dojenje i što na sebi nosi poruku ljubavi:

„Dva srca kucaju isto,
dve duše dišu kao jedna,
osećanje sreće je potpuno i vredno,
ljubav je svega vredna”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama