Postojeći zakon šalje poruku – ili ste mama ili ste preduzetnica, zajedno ne ide

1 decembra, 2021

Inicijativa “I preduzetnice su mame”, koju su pokrenuli Digitalna zajednica i udruženje “Mame su zakon” ima za cilj da ukaže na diskriminatoran položaj preduzetnica i izjednači ga sa položajem zaposlenih žena u pogledu prava na trudničko, porodiljsko i odsustvo sa rada radi nege deteta, stoji u tekstu danas objavljeno na FB strani Mame su zakon.

Dok se, s jedne strane, država deklarativno zalaže za razvoj ženskog preduzetništva, za osnaživanje žena i ostvarivanje njihove veće samostalnosti, dok se o natalitetnoj politici govori svakog dana, prava čak 100.000 žena, koliko preduzetnica ima u Srbiji, grubo su prekršena.

Zašto se bune mame preduzetnice?

Većina od tih 100.000 preduzetnica zapravo su žene koje pokušavaju da svakog meseca za sebe zarade prosečnu ili platu koja je vrlo malo iznad proseka. Svakog meseca razmišljaju da li će zaraditi dovoljno novca da plate poreze, doprinose, platu (ako imaju i nekog zaposlenog), račune, troškove lokala. A ako pomisle da ostanu u drugom stanju i zasnuju porodicu – biće kažnjene. Prava će im biti grubo narušena i biće stavljene u kategoriju manje važnih.

Ženama se, ukratko, šalje jasna poruka – ili ste mama ili ste preduzetnica.

Zato vas i mi pozivamo da potpišete peticiju koju možete pronaći na platformi “Kreni-promeni” koju je do sada potpisalo više od 43.000 ljudi i pomognete u ostvarivanju ove misije.

Inicijativa se zalaže za sledeće mere:

– Preduzetnice koje za vreme trudničkog odsustva privremeno ne odjave obavljanje delatnosti treba da imaju pravo na pun iznos naknade zarade. Kako stvari sada stoje, ako buduća mama ima, na primer, frizerski salon, ona ga mora zatvoriti da bi ostvarila bilo kakvo pravo na zaradu tokom porodiljskog i bolovanja radi nege deteta. Čak i tad, njena će primanja biti umanjena.

– Preduzetnice treba da imaju pravo na pravičan obračun naknade zarade kako bi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta imale uplaćene doprinose za obavezno socijalno osiguranje. Kako stvari trenutno stoje, žene koje su zaposlene kod poslodavca, kad odu na trudničko bolovanje dobijaju pun iznos plate. Preduzetnicama se taj iznos deli sa 1,5.

– Preduzetnice treba da imaju pravo na odsustvo sa rada radi nege deteta u trajanju od dve godine za rođenje trećeg i svakog narednog deteta. Trenutno, one imaju pravo samo na jednu godinu plaćenog (i to ne na pun iznos plate) bolovanja radi nege deteta.

– Preduzetnice treba da imaju pravo prenosa odsustva sa rada radi nege deteta na partnera.

– Preduzetnice treba da imaju pravo na zagarantovanu nadoknadu koja ne može biti manja od minimalne zarade, prva tri meseca po rođenju deteta. Ovo pravo sada imaju sve mame koje rade kod nekog poslodavca. Preduzetnice to nemaju.

Usvajanje ovih mera bi dovelo do izjednačavanja položaja preduzetnica sa zaposlenim ženama. Njihovo usvajanje bi ujedno doprinelo i natalitetnoj politici Republike Srbije.

Usvajanje ovih mera jedini je način da podstaknemo žene da budu preduzetnice, a preduzetnice da budu mame.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Postojeći zakon šalje poruku – ili ste mama ili ste preduzetnica, zajedno ne ide"

  1. Tea kaže:

    Da se izmeni zakon

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama