POTVRĐENO: Muški mozak se u potpunosti razvije tek sa 40 godina

14 oktobra, 2022

Od prvih godina života dece, njihovi roditelji i bliski ljudi vole da ih porede. A poredeći ih, vrlo će često reći “a, pa dobro, on je dečak, oni sporije sazrevaju od devojčica”.

E pa, nauka se složila. Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Oksford, sazrevanje ljudskog mozga meri se produženim razvojem strukturalnih i funkcionalnih veza, a ovaj proces traje i u odraslom dobu. Cilj istraživanja bio je da otkriju koje naše karakteristike se transformišu kako odrastamo, a koje ostaju nepromenjene. Otkriveno je da ženski mozak uspostavlja veze i sazreva brže nego muški.

Studija je obuhvatila 121 osobu starosti između 4 i 40 godina, a alat koji je korišćen merio je mozak u različitim regijama, da bi otkrio kako one komuniciraju međusobno. Tokom istraživanja, tim naučnika pratio je i promene u različitim funkcijama, uzimajući pritom u obzir i starost i pol ispitanika.

Rezultati ovog eksperimenta otkrili su nam da, iako muški i ženski mozak na kraju razvijaju iste sposobnosti za funkcionisanje u svakodnevnom životu, muškarci definitivno pokazuju blago kašnjenje u odnosu na žene, kada je reč o razvoju funkcionalnih veza. Ali, ako ćemo da budemo iskreni i otkrijemo sve rezultate istraživanja onda je red i da kažemo – te veze kod žena pokazuju tendenciju ranijeg “propadanja”.

Ženski mozak je efikasniji

I ako vam ovo otkriće nije dovoljno, evo još jednog koje potvrđuje veću efikasnost ženskog mozga. Eduardo Calixto, profesor psihologije i farmakologije na Medicinskom fakultetu UNAM, u nedavno objavljenom radu objasnio je da, iako muškarci imaju veći mozak nego žene, ženski je pokazao veću efikasnost. To podrazumeva bolju memoriju, više neuronskih veza i detaljniju percepciju boja i ukusa. Sve je to, kaže Calixto rezultat delovanja hormona.

Zahvaljujući otkrićima nauke, sada sa velikom pouzdanošću možemo reći da muški i ženski mozak funkcionišu drugačije, što objašnjava varijacije u ponašanju i stepenu emocionalne zrelosti.

Dakle, ako ste ikada sumnjali u to da muškarci nisu zreli koliko i žene, sada je sve jasno. MAda, ako ćemo pravo, za to nam studija i nije bila potrebna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama