Potvrđeno: Odlaže se državna matura

24 maja, 2023

Ministarstvo prosvete predložilo je da se državna matura, koja je trebalo da zameni prijemni na fakultetima, odloži za dve godine. Umesto 2024, kako je planirano, plan je da se polaže 2026. godine, a prvi bi na test izašli učenici koji sada idu u prvi razred gimnazija i srednjih stručnih škola.

To je za Euronews danas zvanično potvrdio pomoćnik ministra prosvete Miloš Blagojević.

“Tokom nedavno završene javne rasprave o setu prosvetnih zakona bilo je dosta sugestija i predloga da se državna matura odloži. Oko toga su se usaglasili svi – Radna grupa za izmene i dopune zakona, sektor za srednje i sektor za visoko obrazovanje Ministarstva prosvete, kao i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, koji treba da bude nosilac pripreme i realizacije ovog ispita”, kaže Blagojević.

Dodaje da je pomeranju državne mature, koja je trebalo da zameni prijemni na fakultetima, doprinelo i to što su se fakulteti kasno izjasnili kako će bodovati državnu maturu i da li će imati dodatni test sklonosti i sposobnosti kandidata.

Budući da se odlaže državna matura, resorno ministarstvo je procenilo da nije neophodno u punom obimu da se održi prva proba opšte, stručne i umetničke mature. U gimnazijama će se održati samo probni test iz srpskog jezika, dok se test iz matematike i treći test po izboru sa liste opšteobrazovnih predmeta otkazuju.

Ceo tekst: Euronews Srbija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Potvrđeno: Odlaže se državna matura"

  1. Velja kaže:

    Ukinuti i malu i veliku maturu a uvesti prijemni na fakultete i srednje skole. Vazniji je predmet za polaganje muzicko od matematike za muziku skolu. Svaka srednja skola da proveri znanje iz dva predmeta znacajna za nastavak skolovanja.

MOŽDA TE ZANIMA
Nastavnici u Finskoj
DETALJNIJE

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama