Повећан број обраћања родитеља Повернику о подацима које траже школе

18 септембра, 2020

Од како је почела нова школска година, повећан је број обраћања родитеља ученика Поверенику за информације од јавног значаја и заштиту података о личности због захтева школа родитељима да се изјасне да ли су сагласни и да ли пристају на одређени модалитет и услове остваривања наставе на даљину, позивајући се на обавезе утврђене Законом о заштити података о личности. Права адреса за жалбе је Министарство просвете, науке и технолошког развоја, поручују из ове институције.

Повереник указује да све образовно-васпитне установе које реализују наставу на даљину имају обавезу да предузму адекватне организационе, техничке и кадровске мере заштите података којима располажу, како би било осигурано да ће се прикупљени подаци користити само за остварење образовно-васпитног рада одређене установе и да неће доћи до неовлашћеног приступа подацима о личности.

Закон о заштити података о личности, међутим, не одређује конкретне мере које су образовно-васпитне установе обавезне да предузму, већ се та питања уређују посебним прописима, о чијем се спровођењу стара Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

То значи да Повереник није овлашћен да појединцима даје обавештења о обради података о њиховој личности коју обавља образовно-васпитна установа, нити да, на захтев физичких и правних лица даје мишљења о примени одредаба прописа којима се уређује област образовања и васпитања.

Стога, Повереник упућује све родитеље, ученике и друга физичка лица да се ради добијања обавештења о свим питањима обрате одређеној школској установи или Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Захтев за добијање обавештења се може односити на: сврху и правни основ обраде података, рокове њиховог чувања, коме подаци могу бити учињени доступним, која су права лица чији се подаци обрађују и сл.

Уколико после тога лице буде сматрало да обрада података није у складу са одредбама Закона о заштити података о личности, може се обратити Поверенику.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама