Повећање плата у просвети – почетна плата већа за 3000 динара

Повећање плата од јануара за 3,5 одсто и 1,5 одсто од априла идуће године још више срозава положај просветних радника у систему плата и самим тим узрокује лошу стартну позицију када буду заживеле платне групе и разреди, упозорили су јуче представници три репрезентативна синдиката образовања – Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), ГСПРС „Независност“ и Синдиката образовања Србије.

Foto: Canva

Они су у писму председници Владе, министру просвете и Одбору за образовање Скупштине Србије затражили да се поново размотри могућност повећања плата у образовању које мора бити процентуално веће од повећања минималне зараде.

Председник СРПС-а Слободан Брајковић каже за Данас да синдикати нису одустали од захтева који су изнели средином новембра да плате у образовању у наредној години буду повећане за 15 одсто, што им је држава обећала још пре три године.

– Тада је речено да ће наше плате да се повећају за 34 одсто. У међувремену смо добили две повишице, што је укупно 19 одсто и преостаје тих 15 одсто да би Влада испоштовала договор. Можемо ми да тражимо и 20 одсто, али је у садашњој ситуацији јасно да то нећемо добити. Зато гледамо да извучемо максимум, макар осам одсто – истиче Брајковић.

После јануарског скока минималне цене рада и најављене повишице од 3, 5 одсто сви запослени у просвети од првог до шестог степена ће бити на истом и примати минималан лични доходак.

„Сагледавајући целокупну здравствену и економску ситуацију у земљи када се сви боримо за одрживост система и слушамо речи хвале за запослене у образовању, сматрамо да најављеним повећањима плата за наредну годину, држава није наградила просветне раднике, већ их је понизила“, поручили су синдикати у писму власти.

Почетна плата наставника тренутно износи 59.000 динара, а са повећањем ће добити још 3.000 динара.

Аутор: В. Андрић

Извор: Данас