Povećanje plata u prosveti – početna plata veća za 3000 dinara

10 decembra, 2020

Povećanje plata od januara za 3,5 odsto i 1,5 odsto od aprila iduće godine još više srozava položaj prosvetnih radnika u sistemu plata i samim tim uzrokuje lošu startnu poziciju kada budu zaživele platne grupe i razredi, upozorili su juče predstavnici tri reprezentativna sindikata obrazovanja – Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS), GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije.

Foto: Canva

Oni su u pismu predsednici Vlade, ministru prosvete i Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije zatražili da se ponovo razmotri mogućnost povećanja plata u obrazovanju koje mora biti procentualno veće od povećanja minimalne zarade.

Predsednik SRPS-a Slobodan Brajković kaže za Danas da sindikati nisu odustali od zahteva koji su izneli sredinom novembra da plate u obrazovanju u narednoj godini budu povećane za 15 odsto, što im je država obećala još pre tri godine.

– Tada je rečeno da će naše plate da se povećaju za 34 odsto. U međuvremenu smo dobili dve povišice, što je ukupno 19 odsto i preostaje tih 15 odsto da bi Vlada ispoštovala dogovor. Možemo mi da tražimo i 20 odsto, ali je u sadašnjoj situaciji jasno da to nećemo dobiti. Zato gledamo da izvučemo maksimum, makar osam odsto – ističe Brajković.

Posle januarskog skoka minimalne cene rada i najavljene povišice od 3, 5 odsto svi zaposleni u prosveti od prvog do šestog stepena će biti na istom i primati minimalan lični dohodak.

„Sagledavajući celokupnu zdravstvenu i ekonomsku situaciju u zemlji kada se svi borimo za održivost sistema i slušamo reči hvale za zaposlene u obrazovanju, smatramo da najavljenim povećanjima plata za narednu godinu, država nije nagradila prosvetne radnike, već ih je ponizila“, poručili su sindikati u pismu vlasti.

Početna plata nastavnika trenutno iznosi 59.000 dinara, a sa povećanjem će dobiti još 3.000 dinara.

Autor: V. Andrić

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama