Poverenica Janković uputila dopis nadležnima: Za narednu školsku godinu besplatni udžbenici za SVU decu, postoji pravni osnov

18 septembra, 2023

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete preporuku da se pravovremeno preduzmu sve potrebne mere kako bi se za narednu školsku godinu opredelila sredstva iz budžeta za podelu besplatnih udžbenika na teritoriji svih jedinica lokalne samouprave. Ovim bi se đaci iz cele Srbije izjednačili sa vršnjacima iz Beograda i drugih gradova koji su ove školske godine obezbedili besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola.

Foto: Medija centar

Iako se podela besplatnih udžbenika i udžbeničkih kompleta finansira iz budžeta lokalnih samouprava, treba imati u vidu da veliki broj gradova i ekonomski manje razvijenih opština imaju budžete ispod republičkog proseka, zbog čega nisu u mogućnosti da pokriju celokupne troškove udžbenika za sve učenike. Poverenica ukazuje i na težak položaj porodica u nedovoljno razvijenim jedinicama lokalne samouprave, siromašnim i devastiranim područjima, gde roditelji teže dolaze do zaposlenja ili imaju znatno niža primanja nego, na primer, u Beogradu, te su izdaci za kupovinu udžbenika pravi izazov za porodični budžet.

„Treba uzeti u obzir da taj takozvani srednji sloj živi prilično izazovno, dosta teško. Treba videti kako da se pronađu sredstva. Sigurno da mi možemo negde kao država da nađemo sredstva za udžbenike, verujem da bi vlada i Ministarstvo finansija mogli jednom pravednom raspodelom koja je bazirane na socijalnoj pravdi, kako i kaže naš Ustav, i Zakon o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja, i zakon o udžbenicima”, rekla je Janković za RTS.

Poverenica je ocenila da će postojati dobra volja da se za iduću godinu to pitanje reši i da se onda ne postavlja pitanje „zašto u Beogradu može, a negde drugo ne”, prenosi Beta.

„Za prvi razred je većina obezbedila besplatne udžbenike. Ne polazimo svi u prvi razred sa neke vile na Savskom vencu, neko polazi iz malih kućica, neko iz jednosobnih stanova sa višečlanim porodicama, neko polazi iz kućice od kartona”, kazala je Janković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama