Повереница Јанковић упутила допис надлежнима: За наредну школску годину бесплатни уџбеници за СВУ децу, постоји правни основ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је Влади Србије и Министарству просвете препоруку да се правовремено предузму све потребне мере како би се за наредну школску годину определила средства из буџета за поделу бесплатних уџбеника на територији свих јединица локалне самоуправе. Овим би се ђаци из целе Србије изједначили са вршњацима из Београда и других градова који су ове школске године обезбедили бесплатне уџбенике за све ученике основних и средњих школа.

Foto: Medija centar

Иако се подела бесплатних уџбеника и уџбеничких комплета финансира из буџета локалних самоуправа, треба имати у виду да велики број градова и економски мање развијених општина имају буџете испод републичког просека, због чега нису у могућности да покрију целокупне трошкове уџбеника за све ученике. Повереница указује и на тежак положај породица у недовољно развијеним јединицама локалне самоуправе, сиромашним и девастираним подручјима, где родитељи теже долазе до запослења или имају знатно нижа примања него, на пример, у Београду, те су издаци за куповину уџбеника прави изазов за породични буџет.

„Треба узети у обзир да тај такозвани средњи слој живи прилично изазовно, доста тешко. Треба видети како да се пронађу средства. Сигурно да ми можемо негде као држава да нађемо средства за уџбенике, верујем да би влада и Министарство финансија могли једном праведном расподелом која је базиране на социјалној правди, како и каже наш Устав, и Закон о основном систему образовања и васпитања, и закон о уџбеницима”, рекла је Јанковић за РТС.

Повереница је оценила да ће постојати добра воља да се за идућу годину то питање реши и да се онда не поставља питање „зашто у Београду може, а негде друго не”, преноси Бета.

„За први разред је већина обезбедила бесплатне уџбенике. Не полазимо сви у први разред са неке виле на Савском венцу, неко полази из малих кућица, неко из једнособних станова са вишечланим породицама, неко полази из кућице од картона”, казала је Јанковић.