Povišice za vaspitače u Beogradu?

28 decembra, 2016

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je potrebno da se više dece predškolskog uzrasta uključi u sistem obrazovanja i najavio početak korišćenja kredita Svetske banke u iznosu od 50 miliona dolara sa kojom se radi na ukupnoj mreži predškolskih ustanova u celoj Srbiji.
“Rana pismenost je jako važna kategorija, da roditelji i svi drugi shvate da je to važno za napredovanje deteta za zdravu i pismenu naciju. To je ogroman posao na planu gradnje, obuke, planova i programa, kao i zakona, gde nastojimo da ceo proces ima sistemski tok”, kazao je ministar Šarčević novinarima prilikom obilaska vrtića “Skadardlija” u okviru PU “Dečji dani”.
Šarčević je istakao je da predškolski modeli moraju da se uključe u obrazovanje.
Šarčević je naveo da imamo dosta praznog prostora u školama zbog slabog nataliteta, ali i nerešen problem u srednjim školama i fakultetima.
“Pokušali smo u jednom cugu najpre sa Beogradom to da rešavamo i uspeli da rešimo. Tu smo uštedeli pare tako da 50 miliona ne odlazi samo na gradnju”, naveo je ministar.
Kako je dodao, statistika pokazuje da u nekim delovima Srbije rano obrazovanje čini obuhvat tri do pet odsto, a da je obaveza da narednih godina taj nivo bude podignut i do 80 odsto.To je, kako kaže, evropski standard.
Deo sredstava, kako je istakao, otićiće na opremu, a deo na obuku ljudi.
Što se tiče mreže predškoslkih ustanova, on je rekao da će se taj model kako u je sproveden u Beogradu, primeniti i u drugim gradovima.
Govoreći o finansiranju predškolskog obrazovanja, Šarčević je rekao da je to složen poduhvat i da su “vaspitači u Beogradu na neki način privilegovani jer imaju dobru platu, stabilnu i na vreme isplaćene obaveze”.
U ostatku Srbije, kako je dodao, to nije slučaj.
“Danas deca postaju funkcionalno pismena sa tri godine, što govori da predškolsko obrazovanje mora biti deo ukupnog sistema obrazovanja. Beograd je ove godine u vrtiće upisao oko 13.500 dece, što je najviše do sada, a podsetiću da smo od 2015. u ceo sistem uključili i privatne vrtiće, gde je upisano oko 6.500 dece”, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.
Kako je istakao, nada se da će se uspeti u tome da se sa mrežom osnovnih škola kapacitet poveća za oko 1.500 dece.
“To znači da ćemo dobiti nove kapacitete jer će biti obezbeđen novac za renoviranje tih ustanova. To svakako neće biti dovoljno jer svake godine u Beogradu se u prvi razred upisuje 19.000 mališana, što govori da ćemo u narednom periodu morati da učinimo mnogo više kako bi više dece moglo da dobije mesta u predškolskim ustanovama”, rekao je Vesić.
“Predstoji nam veliki posao da obezbedimo novih 1.000 do 1.500 mesta u već postojećim kapacitetima u osnovnim školama i da preko javno-privatnog partnerstva zainteresujemo one koje ozbiljnije žele da se bave ovim poslom i tako stvorimo više kapaciteta”, dodao je.
Za Grad Beograd to pitanje predstavlja prioritet, ali novac za izgradnju novih vrtića nije lako obezbediti.
“Trudimo se da uz pomoć ministarstva nađemo načine i da animiramo kompanije da se preko javno-privatnog partnerstva uključe u ovaj proces kako bi što više dece išlo u vrtiće i bilo spremnije za život u 21. veku”, istakao je Vesić.
Upitan o tome da li će vaspitači dobiti povišicu, on je rekao da oni to sigurno zalužuju i da će se pokušati da se to i omogući.
“Verujem da će naš budžet biti sve veći i veći da možemo da nagradimo vaspitače, a to ipak zavisi od toga da li imamo novca ili ne”, istakao je Vesić.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Povišice za vaspitače u Beogradu?

 1. Milos kaže:

  Verujemo da ce biti novca…pa kako mozete da to i izgovorite. Taj zakon treba da stupi na snagu od 01.01.2017.
  Budite hrabri i lepo recite ima li sta od tog vracanja ne povecanja ili nema.? Vi niste ni svesni sta znaci kolaps u Beogradu ako vam zaposleni u predskolstvu izadju na ulice…docice dan kada ce ti kolektivi uspeti da se ujedinje i izadju masovno da vam pokazu kako ih potcenjujete.Kada ste smanjivali to je u redu, a kada se vraca-povecava tada niste sigurni. Ali zato za upis ima mesta na dva coveka po 30-35 dece a negde i vise…kriterijume da ne pominjemo. Ujedinjeni mozemo mnogo a sa ovako rastrkanim sindikatima nista razmislite kolege o tome..

  1. Obavestsn kaže:

   Naravno da nece biti povecanja,jer Beograd nije isplatio ni 4 odsto u 2016.

 2. Jovan kaže:

  Na nas gledaju kao da smo treca klasa ljudi a nisu ni svesni da mi proizvodimo kad moram tako da se izrazim kvalitet buduce nacije….ono sto ih ne nauce kuci nauce ih vaspitaci,red , rad, disciplina a tek oblikovane male ljude za polazak u prvi razred….pa gde je pravda, pravda ne postoji jer mi vaspitaci smo niza klasa…izvinite kolege!

  1. zzzz kaže:

   svaka čast,da neko to i javno kaže!

 3. Natalija kaže:

  Neopravdano su velike razlike u visini plata vaspitaca i strucnih saradnika u Beogradu i drugim mestima. Strucni saradnik ima u predskolskoj ustanovi 62 000 a u skoli 42 000. Nedopustivo! Smatram da plate moraju da se ujednace, i da nikako nije opravdano da vaspitacki u drugim mestima imaju drasticno manje plate.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama