Повратак у школе – три могуће опције

22 децембра, 2020

Ђаци у Србији од петка су на распусту, а како је корона изменила школски календар, ове године после много времена, распуст је исти за ђаке у Војводини и остатку Србије. Померен је и крај школске године, па ће он за све ученике доћи четири дана касније него што је првобитним календаром било предвиђено.

Ипак, оно што родитеље, ђаке и наставнике сада највише занима, јесте какав ће бити повратак у клупе након зимског распуста. И да ли ће га уопште бити. О томе данас пише портал Блиц, наводећи три опције за почетак другог полугодишта.

Прва опција је повратак у клупе, на нормалну наставу, 18. јануара, када је и планиран завршетак зимског распуста. Међутим, како Блиц пише, то није дефинитивно и за то ће прво бити неопходна сагласност Кризног штаба.

Foto: Canva

Друга опција која се наводи јесте почетак наставе 18. јануара, али не из клупа, већ онлајн. Овакав почетак може се десити ако током празника не буду поштоване мере, па број оболелих почне да расте.

Трећа и, како кажу, најмање вероватна опција је продужетак распуста за недељу или две.

– Не би био ни први ни последњи пут да зимски распуст буде продужен за недељу или две. Годинама се то дешавало због грипа чија је ударна сезона управо у јануару и фебруару. А уколико дође до спајања са короном, то би представљало двоструку опасност. – пише Блиц.

– За сада је рано и не може се прецизирати које ће решење бити на столу. Одлука зависи од степена епидемије односно, броја заражених. Свакако свима нам је циљ враћање у учионице, у школу. Међутим, исто тако ништа се не препушта случају и ризику за запослене и ђаке – рекли су у Министарству просвете.

Друго полугодиште биће знатно дуже од првог и имаће 103 радна дана у односу на досадашњих 76 радних дана. Ђаци ће имати паузу само за Сретење, 15. и 16. фебруара (понедељак и уторак), као и пролећни распуст од 20. априла до 10. маја.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Повратак у школе – три могуће опције"

  1. Aleksa каже:

    Prolećni raspust je od 30. aprila do 7. maja.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама