Prava istina o dudama varalicama

avgust 16, 2016

Iako sam spomen korištenja dude varalice kod nekih stručnjaka izaziva negodovanje, mnoge ih mame smatraju odličnim sredstvom za umirenje svoje bebe.
Prava istina o dudama varalicama je ta da one ako ih se pravilno i razumno koristi neće naštetiti djetetovom razvoju ili zdravlju. A evo kako:

Dudice i dojenje
Ako želite naviknuti svoje novorođenče na dojenje nemojte mu u prve četiri nedelje davati dudu varalicu jer će tako maloj bebi ionako samo stvarati probleme oko dojenja.
Takođe budite oprezni i ne nudite rasplakanoj bebi dudicu jer ono što joj zapravo treba je hrana. Ako dete zavarate dudicom neće hteti dojiti, a što može nepovoljno uticati na količinu vašeg mleka.
Dudice i zubi
Prema mišljenju dečjih ortodonata sisanje dudice može uiecati na razvoj dečjih zubi samo ako se koristi šest sati dnevno ili duže. Prema tome, detetu nudite dudicu samo kad mu doista treba, za utehu ili umirenje i ne navikavajte ga da ju koristi bez razloga.
Kako biste ipak smanjili rizik od utiecaja na razvoj i rast zubi koristite ortodontske dudice.
Nikad ne umakajte dudice u nešto slatko kako bi im poboljšali okus i na taj način pridobili uplakanu bebu da ih prihvati. Ovom metodom samo možete utjecati na brže kvarenje dečjih zubi.
Dudice i infekcije
Dudice vrlo lako mogu postati staništa bakterija pa je njihovo korištenje povezano s čestom pojavom infekcija uha ili želuca. Vrlo je važno da ih svakodnevno sterilizirate.
Oštećene i puknute dudice bacite i zamijenite novima.
Nikad ne stavljajte dudice u svoja usta kako bi ih „očistili“ jer su usta puna različitih bakterija i to je najgora stvar koju možete učiniti.
Dudice i govor
Preterano korištenje dude varalice kod djeteta može uticati na razvoj govora i jezičnih veština na način da se preskače vrlo važna faza gugutanja, a kasnije i stvaranja prvih glasova.
Upravo zbog ovog razloga komunikolozi savjetuju korištenje dudice samo za umirenje deteta prije večernjeg odlaska na spavanje te preporučuju odvikavanje do navršene prve godine starosti.
No, ako pak vaše dete koristi dudicu tijekom dana svaki put kad mu se obraćate i pričate s njim, izvadite mu dudicu kako bi bilo u prilici odgovoriti stvaranjem vlastitih glasova.
Daniela Vujica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama