Права истина о дудама варалицама

16 августа, 2016

Иако сам спомен кориштења дуде варалице код неких стручњака изазива негодовање, многе их маме сматрају одличним средством за умирење своје бебе.
Права истина о дудама варалицама је та да оне ако их се правилно и разумно користи неће наштетити дјететовом развоју или здрављу. А ево како:

Дудице и дојење
Ако желите навикнути своје новорођенче на дојење немојте му у првe четири недеље давати дуду варалицу јер ће тако малој беби ионако само стварати проблеме око дојења.
Такође будите опрезни и не нудите расплаканој беби дудицу јер оно што јој заправо треба је храна. Ако дете заварате дудицом неће хтети дојити, а што може неповољно утицати на количину вашег млека.
Дудице и зуби
Према мишљењу дечјих ортодоната сисање дудице може уиецати на развој дечјих зуби само ако се користи шест сати дневно или дуже. Према томе, детету нудите дудицу само кад му доиста треба, за утеху или умирење и не навикавајте га да ју користи без разлога.
Како бисте ипак смањили ризик од утиецаја на развој и раст зуби користите ортодонтске дудице.
Никад не умакајте дудице у нешто слатко како би им побољшали окус и на тај начин придобили уплакану бебу да их прихвати. Овом методом само можете утјецати на брже кварење дечјих зуби.
Дудице и инфекције
Дудице врло лако могу постати станишта бактерија па је њихово кориштење повезано с честом појавом инфекција уха или желуца. Врло је важно да их свакодневно стерилизирате.
Оштећене и пукнуте дудице баците и замијените новима.
Никад не стављајте дудице у своја уста како би их „очистили“ јер су уста пуна различитих бактерија и то је најгора ствар коју можете учинити.
Дудице и говор
Претерано кориштење дуде варалице код дјетета може утицати на развој говора и језичних вештина на начин да се прескаче врло важна фаза гугутања, а касније и стварања првих гласова.
Управо због овог разлога комуниколози савјетују кориштење дудице само за умирење детета прије вечерњег одласка на спавање те препоручују одвикавање до навршене прве године старости.
Но, ако пак ваше дете користи дудицу тијеком дана сваки пут кад му се обраћате и причате с њим, извадите му дудицу како би било у прилици одговорити стварањем властитих гласова.
Даниела Вујица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама