PRAVILNIK ZA EKSKURZIJE: Pretres kofera đaka, a kazna za svaki prekršaj – VRAĆANJE KUĆI

26 oktobra, 2016

 
Školski odbor Gimnazije “Bora Stanković” u Vranju je, uz saglasnost uprave i roditelja, usvojio Pravilnik o ponašanju đaka i profesora na ekskurzijama.
Pravilnik u 20 tačaka propisuje etička načela i pravila ponašanja 700 učenika i 70 nastavnika, a direktorka Suzana Mišić Stanković ističe da će školska uprava kažnjavati sve koji remete javni red, pijanče, puše cigare, koriste opijate, izazivaju nered, uništavaju hotelski inventar.
Nedisciplinovanima preti i povratak u Vranje, a od ekskurzija mogu da se oproste učenici kojima je ranije izrečena vaspitno-disciplinska mera ukora.
– Neko mora da snosi odgovornost za nedolično i nekulturno ponašanje. Vranjska gimnazija nije na lošem glasu, ali bilo je slučajeva da su zbog remećenja reda učenici snosili finansijske troškove u hotelu – naglašava direktorka.
Pre odlaska na ekskurzijsko putovanje, roditelji, odeljenske starišena i direktor potpisiju saglasnost da odgovaraju za ponašanje đaka, a jedno od pravila je i pravo školske uprave da pre polaska autobusa otvori i pregleda prtljag putnika.
– Podržavam Školski odbor jer je usvajanje ovakvog pravilnika u interesu svih učenika – ističe predsednica Đačkog parmalenta maturant Marija Aleksić.
Pravilnikom je na ekskurziji zabranjeno i vređanje, kockanje, nošenje oružja, neprikladno odevanje…
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "PRAVILNIK ZA EKSKURZIJE: Pretres kofera đaka, a kazna za svaki prekršaj – VRAĆANJE KUĆI

 1. Ljuba kaže:

  Još samo da škola potpiše ugovor sa Padinskom skelom o formiranju isturenog zatvorskog odeljenja u hotelu u kom će boraviti đaci ,a poželjno bi bilo i povesti nekoliko popova kako bi se odmah utvrdio i stepen greha ovih mladih ljudi…Aman ljudi,zašto toliko nepoverenja prema deci?

  1. Neko iz skole kaže:

   Zato sto se deca na ekskurziji ponasaju drugacije nego kod kuce, a ljudi koji su doneli odluku odlicno znaju kako drugacije.

 2. Gricko kaže:

  I ponovo – PREDLAŽEM UKIDANJE ĐAČKIH EKSKURZIJA dok se “svi ne sredimo u mozgovima” i finansijski stabilizujemo-

 3. Sanja kaže:

  Ja bih volela da mi roditelji jednom u životu zaista pogledamo sebe i decu i iskreno samo sebi priznamo šta smo uradili. Samo tad ćemo prihvatiti i poverovati u reči razrednog starešine koji nam saopštava da je naše čedo uradilo to i to drugom detetu, da je rekao to i to nastavniku i znaćemo odakle sve to dolazi.
  Dete se na ekskurziji ponaša drugačije, jer roditelj nije tu da ga nadzire. Ako smo u kući policajci, onda se dete na ekskurziji ponaša kao da je tamo bez prisustva svog dežurnog žandara i radi sve ono što inače ne sme.
  Pretres torbi, pravilnik o ponašanjau… ja samo razmišljam šta je bilo na prethodnim ekskurzijama da natera ove ljude na sve te mere. Šta su to Vaša deca radila da je škola rešila da ovako reaguje? Ne, nemojte nama ovde pisati. Recite to, ali iskreno, samo sebi. Ako ste bili iskreni, jasno Vam je odakle sve te mere predostrožnosti. I još nešto, budite iskreni, pa sebi samom priznajte šta biste Vi uradili da ste na njihovom mestu.

 4. Srpski seljak kaže:

  Ovo sa ekskurzijama je pomalo preterivanje.
  Škole uopšte ne moraju da organizuju ekskurzije već to mogu roditelji preko svojih saveta roditelja. Na prvom mestu manje bi ih koštalo a i efekti mogu da budu bolji.
  Recimo 2 odeljenja po 25 učenika i eto punog autobusa. Ili 25 učenika i 25 roditelja i ponovo pun autobus. A nema javne nabavke i drugih peripetija koje propisuju prosvetne vlasti.
  Cena je ista ili niža.
  Ali od ovoga nema ništa jer jak lobi turističkih agencija i nastavnika to neće dozvoliti.
  Pa mnogi nastavnici za 3 dana ekskurzije dobiju više nego celu platu. Da se toga odreknu????
  Nema šanse.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama