Пре укидања мера, сачекати повратак ђака у школе и шта ће он донети

21 фебруара, 2022

– Све указује на то да ћемо укидати мере, изјавио је данас пуковник доц. др Иво Удовичић, командант ВМК.

– Али, никако не смемо заборавити да је талас омикрона из Европе стигао код нас са три недеље закашњења, па ће толико дуже и трајати у односу на њих. Уз то имамо и отежавајуће околности – слаба имунизованост у односу на земље ЕУ и присуство делта соја – каже др Удовичић и додаје да због тога треба да се поредимо са Румунијом и Бугарском.

Он додаје да, иако су бројке драстично пале, јер имали смо у пику овог таласа и близу 20.000 новозаражених за дан (а јуче је тај број био мањи од 4.000), не смемо сметнути с ума да је ова недеља била другачија у односу на остале због распуста и државног празника, што су многи претворили и у одмор, те да ће седмица пред нама бити заправо бити прави показатељ ствари.

– Треба свакако сачекати и повратак ђака у школе, као и повратак људи са одмора и видети како ће то утицати на број новозаражених. И баш због свега наведеног мислим да треба сачекати са попуштањем мера минимум још три недеље – наглашава др Удовичић и додаје да су у болницама сада са тешком клиничком сликом углавном пацијенти у поодмаклим годинама са доста пратећих болести, али има и млађих невакцинисаних.

Вирус ће, истиче др Удовичић, остати међу нама и убудуће.

– Сигурно ће бити оболелих од ковид 19 цело лето, а с почетком јесени и зиме тај број ће расти – каже др Удовичић.

Извор: Блиц/Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама