Предлог синдиката: Разредне старешине у 9-2 платној групи, а запослени у специјалним школама у 9-3

септембар 24, 2018
Опет скраћени часови у школама

У делу школа часови ће од данас трајати по 30 минута због штрајка просветних радника. Синдикати не одустају од захтева да сви запослени са седмим степеном стручности уђу у 9-1 платну групу док министар просвете Младен Шарчевић каже за Данас да није оптимиста да ће такав бити коначан исход преговора и да је „једино извесно да расплет мора бити до краја недеље“.Додаје да Министарство финансија данас треба да му достави рачуницу колико би коштало да се испуни захтев синдиката и да ли је то могуће, а невезано за то, за среду најављује нов састанак са синдикатима.
Синдикалци тврде да су у претходна три штрајка учествовали запослени из око 1.000 школа, али министар не жели да лицитира подацима. Каже да је питање „колико се силом може издејствовати нешто што донекле има смисла, а однекле нема“.
– Излишно је да претим смањењем плате онима који штрајкују, али је излишно и да се штрајкује док трају преговори. То је врста притиска и хватања боље позиције – истиче Шарчевић.
Он је поновио да је предлог да у 9-1 платну групу уђе скоро 58 одсто запослених добар и напоменуо да се сада тражи решење за 2019. годину, пошто 2020. следи надоградња система.
Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника, каже за Данас да су синдикати послали Влади нов предлог, који ставља у праведнију позицију запослене са четвртим, петим и шестим степеном стручности, и разврстава одређене категорије запослених у различите разреде у оквиру девете платне групе. Тако би, према предлогу синдиката, разредне старешине биле у 9-2 платној групи, а запослени у специјалним школама у 9-3. Да би се овај предлог реализовао потребно је 300 милиона динара, док би 150 милиона коштало да сви запослени из 8-3 пређу у 9-1 платну групу.
Коментаришучи предлог да разредне старешине буду у 9-1 платној групи, Јанковић каже да би то могло отворити простор за оно против чега се боре, а то су бахати директори школа који користе сва средства за разједињавање колектива. Министар поручује да питање ко ће бити разредни старешина не мора да зависи од директора већ да то треба да буде посао тимова за квалитет, које свака школа мора по закону да оформи.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Предлог синдиката: Разредне старешине у 9-2 платној групи, а запослени у специјалним школама у 9-3

 1. Biljana каже:

  Da li su ucitelji svrstani u razredne staresine?Cula sam da nisu.Strasno???

  1. Весна каже:

   Страшно је што наставника са шестим степеном нигде нема, једноставно систем их не препознаје, а ни синдикати.Уреду је да разлика у плати између шестог и седмог степена постоји,али не оволика!Ипак, ми радимо исти посао,зар не.
   Захтеви синдиката нису јасни…једни траже да сви просветни радници буду у 9.платној групи, други, само они са седмим степеном…итд.итд.
   Неозбиљно.А, ово што министарство нуди да све разредне старешине буду у 9. групи је у реду ако су ту сврстани и учитељи ,односно и наставници разредне наставе.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама