Предложено да лекари, наставници и полиција добију десет одсто веће плате

јун 13, 2018

Влада Србије предложила је представницима ММФ-а повећање плата у јавном сектору за осам до десет одсто.
Према предлогу владе, повећање зараде од десет одсто имали би лекари, полиција, учитељи и наставници у основном и средњем образовању, док би осталима у јавном сектору следовао раст плата од око осам одсто.
Тако би на пример учитељ који сада у просеку зарађује 40.000 динара након повећања примао 44.000. Доктор специјалиста би уместо садашњих 73.000 имао 80.300, а плата полицијског инспектора би, уместо 47.000, износила 51.700 динара.
Како пише „Блиц“, у разговору министра финансија Синише Малог са шефом мисије ММФ-а Џејмсом Руфом, једна од кључних тема била је управо повећање плата у јавном сектору. Према извору Блица, ММФ предлаже нешто мање повећање, од шест до седам одсто.
– Ипак, аранжман који сада договарамо разликује се од претходног јер има саветодавну улогу. Ми нисмо у обавези да урадимо како они предлажу, што је био случај претходне три године – објашњава саговорник „Блица“.
Са друге стране, шеф мисије ММФ-а Џејмс Руф, нагласио је, пред састанак са министром Малим, да раст плата и пензија треба да буде линеаран.
– Повећање плата је могуће под условом да привреда настави да се развија, односно да се настави фискална стабилизација и долазак страних инвеститиора. Ако се наставе ти трендови, онда можемо да очекујемо повећање плата – изјавио је Руф за Б92.
Иако се још увек нагађа када би се могле очекивати повишице, најизвесније је да то буде од јануара 2019. године. Тачна рачуница по којој ће се обрачунавати плате у јавном сектору биће позната на јесен, када се приступи кројењу новог буџета. Пензионере тада очекује и укидање Закона о привременом смањењу примања.
Подсетимо и да је Фискални савет Србије недавно изнео анализу повећања плата и пензија по којој оне могу расти за пет до шест одсто. Они су упозорили да би свако повећање изнад тог процента водило ка неодрживом расту учешћа расхода државе за зараде у БДП-у. Фискални савет такође предлаже да плате у здравству порасту изнад просека, док повећање у МУП-у треба да буде испод наведеног просека.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


12 коментара на "Предложено да лекари, наставници и полиција добију десет одсто веће плате

 1. Božović Vladan каже:

  Po ovome, medicinske sestre, sa srednjom školom, imaće istu platu, kao profesori srednjih i osnovnih škola koji su završili fakultete. Lepo je meni govorila baba: “batali sinko školu, samo gubiš vreme”.

  1. Ema каже:

   Slazem se da je ne realno i slucajno sam ja medicinska sestra i niko me nije terao da se za taj posao skolujem niti da u zdravstvu ostanem
   Koliko je ne realno da ja imam vecu platu od fakultetski obrazovanih ljudi u celost, toliko je ne realno da policajac kursista ( da ne kazem kursadzija) mene “sije” s platom skoro 20 000 din.
   Takodje sam za realno…

   1. Profesorka каже:

    Mislite, nerealno?

    1. Nastavnica u srednjoj školi каже:

     Da, misli NEREALNO. I da, nije baš pismena. Završila je srednju školu, i ne bi trebalo ovako da greši. Ali ona govori o nečem mnogo važnijem. O tome da neko treći, tj. policajac ima osnovnu školu i kurs od 6 meseci a ima oko 50% veću platu od njene. A ona ima isto kao mi. A svi smo državni službenici!
     Zapitajte se zašto država brine o taksistima, malinarima i policajcima a nama ne?

 2. B каже:

  Ne zove se sve to za džabe JAVNI SEKTOR. Sad, sektor ili nešto drugo, svejedno je, jer JAVNI je.

 3. B каже:

  Nastavnik treba da ima platu između 800 i 1000 EUR, za naše uslove.
  Treba da ima beneficirani radni staž tako da posle 35 godina rada u nastavi može da ode u penziju (bez razlike muško-žensko) i prepusti radno mesto mlađima. Treba da ima status službenog lica, a ne da ga učenici i njihovi roditelji “jašu” kako im padne na pamet. Treba da radi u odeljenjima u kojima ima minimalno 12, a maksimalno 24 učenika.
  NASTAVNIKA TREBA POŠTOVATI draga “državo” Srbijo.
  I sad, koji deo od navedenog niste razumeli?
  Nema para? Nije tačno.
  Ne može beneficirani staž? Može, još kako (mogao bi i na 32 godine).
  Broj učenika po odeljenju? Može, tako funkcionišu “odeljenja u ogledu”.
  Što se para tiče. evo kako ćete:
  ukinite “zavode” , “centre”, “komisije” i “agencije”, “savetnikovog savetnika savetnike i njihove pomoćnike” i ostale izmišljotine, ukinite “seminarisanje”.
  Ostavite ministarstvo i školske uprave. Dovoljno.
  Problem? Pa jeste problem. Kud bi sa gomilom partijskih simpatizera, poslušnika i aparatčika koje ste nakrcali po svemu navedenom?
  E vidite, to stvarno jeste VAŠ PROBLEM.
  Naveden je samo deo finansijskih sredstava i to onaj koji se već nalazi u okviru prosvete samo nije pravilno usmeren. A gde su ostali predstavnici nepotrebno plaćenih “kraka” vladajuće hobotnice? To je tek deo budžetskog “kolača” koji je kao crna kutija, bolje je reći RUPA.
  Dakle, gospodo, MOŽETE, još kako možete, ali NEĆETE.
  Niom vi ništa ne dajete, vi samo treba pošteno da platite STRUKU i STRUČNI RAD.

  1. Božović Vladan каже:

   Svaka čast za komentar, ja to godinama pričam, ali nemam kome. Birokratijom su prosvetnim radnicima isprali mozgove, i sada su se dični profesori sakrili po mišjim rupama, čuvajući tu milostinju što im država daje, da i to ne izgube. Šta to bi dostojanstvo, to u prosveti ne postoji. Drugi su ih ubedili, a sami misle da za bolje i nisu, tuga.

 4. zole каже:

  Kako se vecina ponasa i predaje trebalo bi da primaju minimalac!!Mozda je i to mnogo.

  1. B каже:

   Ovde je reč o platama NASTAVNIKA. Da li ih je mnogo ili malo u sistemu obrazovanja, u odnosu na “nastavnike” to je opet pitanje za istu tu dragu državu koja kadrovsku politiku vodi kao i svaku drugu, a posebno po univerzitetima i “univerzitetima”. A riba, kao što je poznato, od glave smrdi. Dakle, poštujte vi NASTAVNIKE kojih, na našu sreću, još uvek ima, i biće ih, ali ako ovako nastavi vladajuća oligarhija, sve manje i manje.

  2. Coka каже:

   Minimalac za nastavnike? Je l znate Vi da buducnost ove zemlje zavisi od toga ko sve danas sedi u skolskim klupama i koju skolu odabira? Ako vi dete ucite da nastavnik treba da radi za minimalac, da je to bagra i da nista bolje ne zasluzuju, onda takav sistem vrednosti dete i usvaja, a posle kukamo sto nam je ovako! Ovako nam je jer ta deca sa takvim vrednostima zauzmu sve televizije, fotelje i novine, umesto da su jos kao deca znali sta se uci i kako se uci. Pri tom ne tvrdim da su svi idealni, ima i losih nastavnika, ali u svakoj profesiji imate lose radnike, samo hocu da kazem da ih u prosveti nije vecina, kako tvrdite.

   1. Prodaja magle u teglama каже:

    Koleginice nema potrebe govoriti u futuru. Oni su vec pokazali koji sistem vrednosti je drustveno prihvatljiv i za cega se treba boriti. Nastavnici i skola sluze kao tampon zona, dzak za boksovanje putem koga narod ima priliku izraziti nezadovoljstvo zbog niskih primanja i zivotnog standarda. A za one malo gruntovnije tu su privatne skole, sa sve logoom Ministarstva prosvete koje glorifikuje tako otmen.nacin rada. U svakom slucaju sva klijentela putuje ka istom odredistu. Samo sto se u zavisnosti od raspolozive kolicine novca neko guzva u javnom prevozu a neko elegantno pristize taksijem. U krajnjem ishodu Ista je kolicina “pazarenog” neznanja.

   2. Gricko каже:

    Tako je Coko, generalizacija problema. Zbog toga meni smeta kada se piše o deci i problemima vezanim za dečje ponašanje, piše se tako da se stiče utisak da su SVA deca “ovakva ili onakva”….. niko se ne ograđuje kada se izjašnjava.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама