Predloženo da lekari, nastavnici i policija dobiju deset odsto veće plate

jun 13, 2018

Vlada Srbije predložila je predstavnicima MMF-a povećanje plata u javnom sektoru za osam do deset odsto.
Prema predlogu vlade, povećanje zarade od deset odsto imali bi lekari, policija, učitelji i nastavnici u osnovnom i srednjem obrazovanju, dok bi ostalima u javnom sektoru sledovao rast plata od oko osam odsto.
Tako bi na primer učitelj koji sada u proseku zarađuje 40.000 dinara nakon povećanja primao 44.000. Doktor specijalista bi umesto sadašnjih 73.000 imao 80.300, a plata policijskog inspektora bi, umesto 47.000, iznosila 51.700 dinara.
Kako piše „Blic“, u razgovoru ministra finansija Siniše Malog sa šefom misije MMF-a Džejmsom Rufom, jedna od ključnih tema bila je upravo povećanje plata u javnom sektoru. Prema izvoru Blica, MMF predlaže nešto manje povećanje, od šest do sedam odsto.
– Ipak, aranžman koji sada dogovaramo razlikuje se od prethodnog jer ima savetodavnu ulogu. Mi nismo u obavezi da uradimo kako oni predlažu, što je bio slučaj prethodne tri godine – objašnjava sagovornik „Blica“.
Sa druge strane, šef misije MMF-a Džejms Ruf, naglasio je, pred sastanak sa ministrom Malim, da rast plata i penzija treba da bude linearan.
– Povećanje plata je moguće pod uslovom da privreda nastavi da se razvija, odnosno da se nastavi fiskalna stabilizacija i dolazak stranih investitiora. Ako se nastave ti trendovi, onda možemo da očekujemo povećanje plata – izjavio je Ruf za B92.
Iako se još uvek nagađa kada bi se mogle očekivati povišice, najizvesnije je da to bude od januara 2019. godine. Tačna računica po kojoj će se obračunavati plate u javnom sektoru biće poznata na jesen, kada se pristupi krojenju novog budžeta. Penzionere tada očekuje i ukidanje Zakona o privremenom smanjenju primanja.
Podsetimo i da je Fiskalni savet Srbije nedavno izneo analizu povećanja plata i penzija po kojoj one mogu rasti za pet do šest odsto. Oni su upozorili da bi svako povećanje iznad tog procenta vodilo ka neodrživom rastu učešća rashoda države za zarade u BDP-u. Fiskalni savet takođe predlaže da plate u zdravstvu porastu iznad proseka, dok povećanje u MUP-u treba da bude ispod navedenog proseka.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Predloženo da lekari, nastavnici i policija dobiju deset odsto veće plate

 1. Božović Vladan kaže:

  Po ovome, medicinske sestre, sa srednjom školom, imaće istu platu, kao profesori srednjih i osnovnih škola koji su završili fakultete. Lepo je meni govorila baba: “batali sinko školu, samo gubiš vreme”.

  1. Ema kaže:

   Slazem se da je ne realno i slucajno sam ja medicinska sestra i niko me nije terao da se za taj posao skolujem niti da u zdravstvu ostanem
   Koliko je ne realno da ja imam vecu platu od fakultetski obrazovanih ljudi u celost, toliko je ne realno da policajac kursista ( da ne kazem kursadzija) mene “sije” s platom skoro 20 000 din.
   Takodje sam za realno…

   1. Profesorka kaže:

    Mislite, nerealno?

    1. Nastavnica u srednjoj školi kaže:

     Da, misli NEREALNO. I da, nije baš pismena. Završila je srednju školu, i ne bi trebalo ovako da greši. Ali ona govori o nečem mnogo važnijem. O tome da neko treći, tj. policajac ima osnovnu školu i kurs od 6 meseci a ima oko 50% veću platu od njene. A ona ima isto kao mi. A svi smo državni službenici!
     Zapitajte se zašto država brine o taksistima, malinarima i policajcima a nama ne?

 2. B kaže:

  Ne zove se sve to za džabe JAVNI SEKTOR. Sad, sektor ili nešto drugo, svejedno je, jer JAVNI je.

 3. B kaže:

  Nastavnik treba da ima platu između 800 i 1000 EUR, za naše uslove.
  Treba da ima beneficirani radni staž tako da posle 35 godina rada u nastavi može da ode u penziju (bez razlike muško-žensko) i prepusti radno mesto mlađima. Treba da ima status službenog lica, a ne da ga učenici i njihovi roditelji “jašu” kako im padne na pamet. Treba da radi u odeljenjima u kojima ima minimalno 12, a maksimalno 24 učenika.
  NASTAVNIKA TREBA POŠTOVATI draga “državo” Srbijo.
  I sad, koji deo od navedenog niste razumeli?
  Nema para? Nije tačno.
  Ne može beneficirani staž? Može, još kako (mogao bi i na 32 godine).
  Broj učenika po odeljenju? Može, tako funkcionišu “odeljenja u ogledu”.
  Što se para tiče. evo kako ćete:
  ukinite “zavode” , “centre”, “komisije” i “agencije”, “savetnikovog savetnika savetnike i njihove pomoćnike” i ostale izmišljotine, ukinite “seminarisanje”.
  Ostavite ministarstvo i školske uprave. Dovoljno.
  Problem? Pa jeste problem. Kud bi sa gomilom partijskih simpatizera, poslušnika i aparatčika koje ste nakrcali po svemu navedenom?
  E vidite, to stvarno jeste VAŠ PROBLEM.
  Naveden je samo deo finansijskih sredstava i to onaj koji se već nalazi u okviru prosvete samo nije pravilno usmeren. A gde su ostali predstavnici nepotrebno plaćenih “kraka” vladajuće hobotnice? To je tek deo budžetskog “kolača” koji je kao crna kutija, bolje je reći RUPA.
  Dakle, gospodo, MOŽETE, još kako možete, ali NEĆETE.
  Niom vi ništa ne dajete, vi samo treba pošteno da platite STRUKU i STRUČNI RAD.

  1. Božović Vladan kaže:

   Svaka čast za komentar, ja to godinama pričam, ali nemam kome. Birokratijom su prosvetnim radnicima isprali mozgove, i sada su se dični profesori sakrili po mišjim rupama, čuvajući tu milostinju što im država daje, da i to ne izgube. Šta to bi dostojanstvo, to u prosveti ne postoji. Drugi su ih ubedili, a sami misle da za bolje i nisu, tuga.

 4. zole kaže:

  Kako se vecina ponasa i predaje trebalo bi da primaju minimalac!!Mozda je i to mnogo.

  1. B kaže:

   Ovde je reč o platama NASTAVNIKA. Da li ih je mnogo ili malo u sistemu obrazovanja, u odnosu na “nastavnike” to je opet pitanje za istu tu dragu državu koja kadrovsku politiku vodi kao i svaku drugu, a posebno po univerzitetima i “univerzitetima”. A riba, kao što je poznato, od glave smrdi. Dakle, poštujte vi NASTAVNIKE kojih, na našu sreću, još uvek ima, i biće ih, ali ako ovako nastavi vladajuća oligarhija, sve manje i manje.

  2. Coka kaže:

   Minimalac za nastavnike? Je l znate Vi da buducnost ove zemlje zavisi od toga ko sve danas sedi u skolskim klupama i koju skolu odabira? Ako vi dete ucite da nastavnik treba da radi za minimalac, da je to bagra i da nista bolje ne zasluzuju, onda takav sistem vrednosti dete i usvaja, a posle kukamo sto nam je ovako! Ovako nam je jer ta deca sa takvim vrednostima zauzmu sve televizije, fotelje i novine, umesto da su jos kao deca znali sta se uci i kako se uci. Pri tom ne tvrdim da su svi idealni, ima i losih nastavnika, ali u svakoj profesiji imate lose radnike, samo hocu da kazem da ih u prosveti nije vecina, kako tvrdite.

   1. Prodaja magle u teglama kaže:

    Koleginice nema potrebe govoriti u futuru. Oni su vec pokazali koji sistem vrednosti je drustveno prihvatljiv i za cega se treba boriti. Nastavnici i skola sluze kao tampon zona, dzak za boksovanje putem koga narod ima priliku izraziti nezadovoljstvo zbog niskih primanja i zivotnog standarda. A za one malo gruntovnije tu su privatne skole, sa sve logoom Ministarstva prosvete koje glorifikuje tako otmen.nacin rada. U svakom slucaju sva klijentela putuje ka istom odredistu. Samo sto se u zavisnosti od raspolozive kolicine novca neko guzva u javnom prevozu a neko elegantno pristize taksijem. U krajnjem ishodu Ista je kolicina “pazarenog” neznanja.

   2. Gricko kaže:

    Tako je Coko, generalizacija problema. Zbog toga meni smeta kada se piše o deci i problemima vezanim za dečje ponašanje, piše se tako da se stiče utisak da su SVA deca “ovakva ili onakva”….. niko se ne ograđuje kada se izjašnjava.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama