Predlozi sindikata: Oceni iz vladanja dati veći značaj, jedinica da bude razlog za ponavljanje

29 novembra, 2022

Danas je u Ministarstvu prosvete održana konstitutivna sednica Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Grupa je formirana na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića, nakon poslednjeg talasa nasilja u srpskim školama.

Pored predstavnika sindikata, Društva direktora i različitih ministarstava Vlade Srbije, grupu čine i stručnjaci iz oblasti psihologije i bezbednosti.

Na današnjem sastanku razgovaralo se o promeni podzakonskih akata koji se bave nasiljem, zlostavljanjem i zanemarivanjem u ustanovama obrazovanja i vaspitanja, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. Napravljen je plan rada kako bi pravilnici bili promenjeni do 20. decembra ove godine, što je zahtev samog ministra prosvete.

“Unija SPRS je stava da se konkretno mora razgovarati o skraćenju procedura u vaspitno- disciplinskom postupku, da ocena iz vladanja bude prihvaćena i kao ocena za neprolazak u sledeći razred, a pre svega za povratak psihologa, pedagoga, sekretara, logopeda u škole u punom kapacitetu i uvođenje socijalnih radnika i specijalnih pedagoga. Ono na čemu insistiramo je bolja saradnja škola sa drugim relevantnim institucijama iz socijalne i zdravstvene zaštite, koje bi školi pružile adekvatnu pomoć.” – stoji u saopštenju ovog sindikata.

Sledeći sastanak će se održati nakon prikupljenih predloga, a USPRS uputila je javni poziv svim zainteresovanim stranama da svoje predloge za rešavanje problema nasilja šalju na mejl kancelarije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama