Предлози синдиката: Оцени из владања дати већи значај, јединица да буде разлог за понављање

29 новембра, 2022

Данас је у Министарству просвете одржана конститутивна седница Радне групе за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања. Група је формирана на иницијативу министра просвете Бранка Ружића, након последњег таласа насиља у српским школама.

Поред представника синдиката, Друштва директора и различитих министарстава Владе Србије, групу чине и стручњаци из области психологије и безбедности.

На данашњем састанку разговарало се о промени подзаконских аката који се баве насиљем, злостављањем и занемаривањем у установама образовања и васпитања, саопштила је Унија синдиката просветних радника Србије. Направљен је план рада како би правилници били промењени до 20. децембра ове године, што је захтев самог министра просвете.

“Унија СПРС је става да се конкретно мора разговарати о скраћењу процедура у васпитно- дисциплинском поступку, да оцена из владања буде прихваћена и као оцена за непролазак у следећи разред, а пре свега за повратак психолога, педагога, секретара, логопеда у школе у пуном капацитету и увођење социјалних радника и специјалних педагога. Оно на чему инсистирамо је боља сарадња школа са другим релевантним институцијама из социјалне и здравствене заштите, које би школи пружиле адекватну помоћ.” – стоји у саопштењу овог синдиката.

Следећи састанак ће се одржати након прикупљених предлога, a УСПРС упутила је јавни позив свим заинтересованим странама да своје предлоге за решавање проблема насиља шаљу на мејл канцеларије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама