Кон: Aко неко неће да вакцинише дете, онда “једноставно треба да пристане на неке ствари које ће бити другачије за њега”

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање корона вируса Предраг Кон изјавио је данас да по закону постоји могућност прописивања обавезне вакцинације за одрасле.

“Оно што је законски омогућено, то је да буде или обавезна или препоручена у ванредној ситуацији, каква је оваква једна епидемија”, рекао је Кон за  Н1..

Он је нагласио да не може да улази у то шта о томе каже Устав и додао да он лично није за обавезну вакцинацију свих, као и да мисли да то није неопходно.

“Али јесам за обавезујућу вакцинацију оних који то из моралних разлога морају да ураде због професије коју обављају”, рекао је Кон, помињући здравствене раднике.

На питање шта се може очекивати када деца крену у школу од 1. септембра, Кон је рекао да је Агенција за лекове и медицинска средства јасно рекла да је вакцина безбедна за узраст од 12 до 17 година.

“Шта се сад очекује? Да неколицина нас каже да је (вакцинација) обавезна, па да избију протести на улицама?”, рекао је епидемиолог.

Додао је и да ако неко неће да вакцинише дете, онда “једноставно треба да пристане на неке ствари које ће бити другачије за њега”, али је рекао да не може да појасни како би то изгледало, на то питање трба да одговори Министарства просвете. “Ја не могу да уђем у Министарство просвете”, рекао је Кон.

Говорећи о растућим бројевима заражених, Кон је казао да су 92 од 290 нових случајева коронавируса 27. јула забележени у Београду.

“Могу да вам кажем да је то око 35 на сто хиљада у Београду за недељу дана, а за целу Србију то је негде 21…Јасно се види да је Београд одскочио и да је у Београду ситуација најмање двоструко гора од просека у Србији”, рекао је он.

 

Извор: rtv.rs