Предраг Кон: Кад се отворе школе, ништа се неће десити

26 августа, 2020

Сматрам да је почетком септембра најмањи епидемиолошки ризик за отварање школа, а да одлагање заговарају они којима се чини да их никад не би требало отворити, каже епидемиолог Предраг Кон за портал Нова, објашњавајући да ће епидемиолошка ситуација до 1. септембра бити још боља него што је тренутно.

На питање да ли је, гледано са епидемиолошког аспекта, све спремно за почетак школске године или се разматра евентуално одлагање, Кон одговара да одлагање никако не би било добро.

“Епидемиолошка ситуација ће се смиривати још више. Свако одлагање онемогућује да у најбољем тренутку почне школа. Нама је најважније да су мере и даље затворене и да то остане све до поласка у школу”, каже епидемиолог и члан Кризног штаба.

Објашњава да би било какво попуштање мера “онемогућило да се види како отварање школа утиче на епидемију”.

“Одмах после недељу дана, после десет дана, видеће се да се ништа неће десити. Јако је битно да људи схвате да је безбедно да децу шаљу у школу”, каже Кон.

Тврди да је у многим срединама направљена грешка непрекидног одлагања почетка школске године.

“Далеко је повољније имати отворене школе месец дана па у случају погоршања ситуација поступно затварати него чекати са отварањем”, каже Кон и додаје:

“Морамо читаву школску годину да издржимо, није то питање једног тренутка.”

“Одолевамо огромним притисцима да отворимо све живо”

Напомиње да Кризни штаб још увек одолева огромним притисцима да се “све живо” отвори.

“Кад кажем све живо мислим и на кафиће и на ноћне клубове, једино се због школе то не дозвољава ни на који начин”, каже он и подвлачи:

“Ја сматрам да је почетком септембра најмањи епидемиолошки ризик за отварање школа, а да одлагање припада онима којима се чини да их никад не требало отворити”.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама