НОВА мрежа основних школа требало би у петак да, коначно, угледа “светлост дана”. Овај документ чува се од очију јавности као “државна тајна”, а било каквих информација су лишени и они којих се директно тиче – директори школа и запослени. Надлежни су, изгледа, поучени прошлогодишњим искуством са родитељима који су се побунили, одлучили да овог пута све остане скривено до званичног објављивања.
Основни циљ рационализације мреже школа је смањење листе чекања у вртићима, пошто ће се предшколци преселити у учионице осмолетки које ће, због малог броја ђака, бити припојене једне другима. Такође, требало би да буде решено питање Спортске гиманзије која нема своју зграду, као и Политехничке академије која има велике тешкоће са недостатком простора.
Како је “нацртана” нова мрежа, засада је само незванична информација и нагађање. Тако би, према непотврђеним сазнањима, Спортска гиманзија требало да се пресели у ОШ “Стари град” што је била и првобитна идеја, од које се лане одустало због протеста родитеља. “Шушка се” да је могуће потпуно пресељење Политехничке академије на нову адресу у Новом Београду, где би делила простор са другом образовном установом.
После објављивања мреже школа, требало би да се ураде пројекти сређивања школа у које ће се уселити предшколци, као и објеката за смештај две средње школе. Радови на преуређењу планирани су током летњег распуста, како би се од септембра мали и велики ђаци уселили у нови простор. Осим грађевинских радова, неопходно је анкетирати родитеље у коју најближу школу желе да упишу дете, преселити документацију, решити питање технолошких вишкова.
У престоници постоје 33 основне школе које имају мање од 400 ученика, што је законски минимум да би школа могла да постоји. Међутим, надлежни су најавили да неће све школе које су у “црвеној зони” бити обухваћене рационализацијом, већ оне за које извештаји са терена покажу да могу бити преуређене за смештај деце предшколског узраста. Тако би школе са 200 или 250 ученика примиле 10 или 200 шестогодишњака, ако има услова да се учионице прилагоде овом узрасту.
ПРЕДЛОЖЕНО ШЕСТ МОДЕЛА
СТУДИЈОМ која је урађена предложено је шест модела оптимизације мреже школа. Међу понуђеним опцијама су укидање, припајање и промена намене објеката који је користила централна школа са малим бројем ученика, као и постепени престанак рада установе. То подразумева неуписивање нових првака, чиме се ограничава постојање централне школе са малим бројем ђака.