Preliminarni rezultati: više đaka sa maksimalnim rezultatom iz srpskog i matematike nego lane

jun 19, 2016

Na oglasnim tablama osnovnih škola danas su objavljeni preliminarni rezultati male mature. Prema prvim procenama, nastavnici kažu da je opšti uspeh osmaka na završnom ispitu sličan prethodnoj generaciji. Opšti utisak učenika koji su polagali je da je srpski bio lakši nego što su očekivali, matematika teža, a kombinovani test u skladu sa očekivanim. Na poslednjem testu namučila su ih pitanja iz hemije.
maturPrema proceni pregledača, ove godine će ipak biti veći broj učenika sa maksimalnim rezultatom iz matematike i srpskog nego lane. Prošle godine svih 20 zadataka na kombinovanom testu rešilo je 1.560 učenika, na testu iz matematike 498 i na testu iz srpskog njih 418.
– Iako se deca žale da im je matematika bila teška, nastavnici matematike procenjuju da je test bio usklađen i da bi učenici trebalo to da znaju – kaže za “Novosti” Zlatko Gušanović, direktor beogradske OŠ “Vuk Karadžić”. – Učenici naše škole slično su uradili kao i prethodna generacija. Na testu iz srpskog imaju između 15 i 16 tačnih zadataka, iz matematike 11,5 do 12, a na kombinovanom testu oko 15 poena.
Ovi rezultati još nisu konačni, jer učenici, ukoliko nisu zadovoljni brojem bodova, mogu da ulože žalbu. Danas mogu da se žale školskim komisijama, a sutra okružnim. Nakon toga, u petak, biće objavljeni konačni rezultati, dok je vikend rezervisan za popunjavanje liste želja. Upis u prvom krugu biće 5. i 6. jula, a u drugom krugu dva dana kasnije.

Peticija

Đaci su se ove godine toliko žalili na težinu testa iz matematike da je na sajtu Peticija24.com pokrenuta inicijativa za njegovo ponavljanje. Peticiju je potpisalo više od 9.000 ljudi, a osim na težinu zadataka, u oko 1.500 komentara učenici se žale na kratko vreme za rešavanje. Kažu, jedva su stigli da “podebljaju” odgovore hemijskom olovkom. Ali i ako je bilo teško, bilo je svima, pa manji broj bodova iz matematike neće mnogo promeniti rangiranje učenika.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama