Прелиминарни резултати: више ђака са максималним резултатом из српског и математике него лане

19 јуна, 2016

Нa огласним таблама основних школа данас су објављени прелиминарни резултати мале матуре. Према првим проценама, наставници кажу да је општи успех осмака на завршном испиту сличан претходној генерацији. Општи утисак ученика који су полагали је да је српски био лакши него што су очекивали, математика тежа, а комбиновани тест у складу са очекиваним. На последњем тесту намучила су их питања из хемије.
maturПрема процени прегледача, ове године ће ипак бити већи број ученика са максималним резултатом из математике и српског него лане. Прошле године свих 20 задатака на комбинованом тесту решило је 1.560 ученика, на тесту из математике 498 и на тесту из српског њих 418.
– Иако се деца жале да им је математика била тешка, наставници математике процењују да је тест био усклађен и да би ученици требало то да знају – каже за “Новости” Златко Гушановић, директор београдске ОШ “Вук Караџић”. – Ученици наше школе слично су урадили као и претходна генерација. На тесту из српског имају између 15 и 16 тачних задатака, из математике 11,5 до 12, а на комбинованом тесту око 15 поена.
Ови резултати још нису коначни, јер ученици, уколико нису задовољни бројем бодова, могу да уложе жалбу. Данас могу да се жале школским комисијама, а сутра окружним. Након тога, у петак, биће објављени коначни резултати, док је викенд резервисан за попуњавање листе жеља. Упис у првом кругу биће 5. и 6. јула, а у другом кругу два дана касније.

Петиција

Ђаци су се ове године толико жалили на тежину теста из математике да је на сајту Peticija24.com покренута иницијатива за његово понављање. Петицију је потписало више од 9.000 људи, а осим на тежину задатака, у око 1.500 коментара ученици се жале на кратко време за решавање. Кажу, једва су стигли да “подебљају” одговоре хемијском оловком. Али и ако је било тешко, било је свима, па мањи број бодова из математике неће много променити рангирање ученика.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама