Препоручујемо приручнике за васпитаче са специјалним сајамским попустом

Сајам књига Креативног центра је у току и трајаће до 2. новембра на сајту www.kreativnicentar.rs, као и у књижарама тог издавача у Београду. У том периоду издања „Kреативног центра“ читаоци ће моћи да купе с попустом од 25% (попуст се не односи на предшколске радне листове, уџбенике, радне свеске и додатне материјале за основну школу), a за све оне који током сајамских дана наруче књиге преко сајта, достава ће бити бесплатна и важиће за поруџбине на територији Србије.

Настављајући добру сајамску традицију „Креативни центар“ је и ове године припремио посебну понуду за васпитаче. Пет приручника који васпитачима могу помоћи у раду сниженo je за 30% само до понедељка, 2. новембра.

Ефикасна комуникација у вртићу

Шта да радите када вам родитељ детета из ваше групе прети, а шта када је узнемирен? Шта учинити када вас вређа? Како да поступите ако детету из ваше групе погине отац? Шта да радите ако родитељ стално касни када долази по дете или ако дође по дете под дејством алкохола?

Ово су само неке од проблемских ситуација у којима се васпитачи могу наћи, а о којима током школовања за своју професију вероватно ништа нису учили. Одговори на ова питања, али и многа друга, налазе се у приручнику за васпитаче Ефикасна комуникација у вртићу, који је написала Невена Ловринчевић, психолог са тридесет година клиничке праксе, ауторка и водитељка више акредитованих семинара намењених васпитачима, наставницима, психолозима и педагозима. 

Корак по корак 5

Kњига Корак по корак 5 Маре Шаин и Славице Чарапић односи се на Припремни предшколски програм – обавезни облик предшколског васпитања који обухвата децу у узрасту од пет и по до шест и по година и са својим специфичним функцијама представља прелаз између предшколског васпитања и основне школе.

Савремена теоријска схватања о томе да дете треба да буде у средишту васпитно-образовног процеса свој највиши израз имају у средишњем делу књиге – у богатој понуди активности које су:

  • примерене узрасту и развојним могућностима деце;
  • веома богате и разноврсне – више од шездесет игара и активности за подстицање физичког и моторичког развоја, више од педесет за подстицање социјално-емоционалног развоја и преко сто за подстицање интелектуалног развоја;
  • игровног карактера, што, поред осталог, значи да саме по себи носе мотивацију за учешће у њима и што омогућавају различите начине извођења;
  • смислене и увек доводе до неког видљивог резултата, што повратно ојачава мотивацију деце за учешће у њима;
  • тако приређене да омогућавају сваком детету да у активностима учествује онолико колико жели и на нивоу који је за њега карактеристичан. 
Ја могу – корак напред 

Приручник Ја могу – корак напред садржи основне напомене о музичким садржајима и активностима које васпитачи и друге одрасле особе могу да користе у раду с децом, наводи начин на који се ти садржаји примењују у пракси, објашњава улогу визуелних средстава (картица) у процесу учења, као и начин њихове израде. Објашњења и примери примене музичких садржаја и активности односе се на рад са свом децом, уз посебне осврте на рад с децом са сметњама у развоју. 

“Kњигу педагошког радника Верице Јечменић, иначе музички образоване и надарене особе, што она показује и у овом раду, препоручујем васпитачима, дефектолозима и психолозима предшколских установа као корисну допуну стручној литератури, али и као вредан поклон родитељима деце на чији сте рођендан пошли, без обзира на то да ли је реч о детету које се развија на уобичајен начин или оном с посебним потребама“, истакао је проф. др Светомир Бојанин, неуропсихијатар.

Од гласа до слова

Приручник Од гласа до слова намењен је васпитачима, родитељима и свима онима који се баве децом у процесу превођења гласовног говора у писани. Ради лакшег и систематичнијег праћења издвојене су три целине.

Теоријски део приручника садржи основна полазишта у раду на превођењу гласовног говора у писани, као и мишљења стручњака из области развоја говора на која су се аутори ослањали у свом раду.

У Идејном делу дати су предлози и уопштена решења за: уређење простора, симболичку игру, вежбе, игре и активности које се примењују у раду с децом у процесу од гласа до слова.

Практични део приручника садржи бројне идеје за извођење активности с децом, радионица с родитељима, као и савете и предлоге за прављење и примену средстава за игру и рад.

Дидактичке играчке које можете да направите сами

Дидактичке игре код деце развијају когнитивне процесе, самосталност, логичко-математичко мишљење и подстичу развој говора и социоемоционални развој. Такође су ефикасно средство за формирање моралних и вољних особина детета. Захваљујући овим играма и играчкама, дете развија независност и самоконтролу, учи се да сарађује с другима и да прихвата победу и пораз.

Приручник Дидактичке играчке које можете да направите сами намењен je васпитачима, родитељима, медицинским сестрама, бакама, декама – свима који желе да обрадују децу и направе од приручних и рециклираних материјала корисне играчке. На почетку приручника наведена су теоријска полазишта за њихов настанак, а у другом делу налази се велики број примера ручно израђених дидактичких играчака које су примењене и проверене у раду с децом. Полазиште за рад са овим играчкама утемељен је на методи Монтесори, односно принципу који велику пажњу поклања игри као начину учења који је најближи деци.