Препоруке за одржавање екскурзија и излета

15 марта, 2022

Министарство просвете дало је препоруку како треба да се изводе рекреативна настава, екскурзије, зимовања и друга путовања ученика и деце у школама, а нова правила важе од 14. марта ове године, пише портал Блиц.

Родитељи ђака једне београдске школе добили су, тако, допис од школе шта је од докумената потребно да приложе, како би могли да пошаљу дете на екскурзију.

Ако желите да ваше дете оде на рекреативну наставу или било које путовање дуже од два дана биће вам потребна потврда изабраног лекара – педијатра о здравственом физичком и психичком стању ученика. Ово је био случај и раније, када је на посебном папиру за то намењеном родитељ попуњавао информације о детету и његовим евентуалним здравственим специфичностима, а педијатар у дому здравља да је дете здраво и да може да путује са колективом.

Школе су у обавези да предузму мере превенције пре поласка на пут, између осталог, да од родитеља прикупе изјаве да “деца немају, нити су имала у претходних седам дана симптоме и знакове инфекције, да у истом периоду нису лечена од ковида, као и да међу члановима уже породице није било заражених”.

Као препорука стоји и употреба заштитних маски за време путовања и боравка у затвореним просторима.

Неке школе које је Блиц контактирао кажу да им овај допис још увек није стигао.

– Такав допис нисмо добили, али не значи да га можда нећемо добити. И до сада је важило да деца чим иду на неки излет који траје више од једног дана морају да имају уверење од лекара, то зовемо здравствена листа. Ту пише да ли дете има неку хроничну болест типа дијабетес, алергију или нешто слично о чему треба да се поведе рачуна – рекао је Драгољуб Гацић, директор ОШ “Никола Тесла” у Винчи.

Извор: Блиц/Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама