Preporuke za održavanje ekskurzija i izleta

15 marta, 2022

Ministarstvo prosvete dalo je preporuku kako treba da se izvode rekreativna nastava, ekskurzije, zimovanja i druga putovanja učenika i dece u školama, a nova pravila važe od 14. marta ove godine, piše portal Blic.

Roditelji đaka jedne beogradske škole dobili su, tako, dopis od škole šta je od dokumenata potrebno da prilože, kako bi mogli da pošalju dete na ekskurziju.

Ako želite da vaše dete ode na rekreativnu nastavu ili bilo koje putovanje duže od dva dana biće vam potrebna potvrda izabranog lekara – pedijatra o zdravstvenom fizičkom i psihičkom stanju učenika. Ovo je bio slučaj i ranije, kada je na posebnom papiru za to namenjenom roditelj popunjavao informacije o detetu i njegovim eventualnim zdravstvenim specifičnostima, a pedijatar u domu zdravlja da je dete zdravo i da može da putuje sa kolektivom.

Škole su u obavezi da preduzmu mere prevencije pre polaska na put, između ostalog, da od roditelja prikupe izjave da “deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome i znakove infekcije, da u istom periodu nisu lečena od kovida, kao i da među članovima uže porodice nije bilo zaraženih”.

Kao preporuka stoji i upotreba zaštitnih maski za vreme putovanja i boravka u zatvorenim prostorima.

Neke škole koje je Blic kontaktirao kažu da im ovaj dopis još uvek nije stigao.

– Takav dopis nismo dobili, ali ne znači da ga možda nećemo dobiti. I do sada je važilo da deca čim idu na neki izlet koji traje više od jednog dana moraju da imaju uverenje od lekara, to zovemo zdravstvena lista. Tu piše da li dete ima neku hroničnu bolest tipa dijabetes, alergiju ili nešto slično o čemu treba da se povede računa – rekao je Dragoljub Gacić, direktor OŠ “Nikola Tesla” u Vinči.

Izvor: Blic/Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama