Preporuke za osnovce za čitanje tokom zimskog raspusta

februar 5, 2019

 

Kada počne raspust, mnogi roditelji veruju, pa to verovanje (nažalost) usade i deci, da se od knjige treba odmoriti. To onda znači da je knjiga uvek i isključivo obaveza, moranje, posao, a nikako razonoda, uživanje, opuštanje? Mi verujemo da deca ne treba da se odmaraju od igre, već da treba da se igraju svakog dana. Ne treba da se odmaraju ni od knjige, već treba da čitaju svakog dana, ali ne zato što moraju, već zato što vole. Evo nekih preporuka za čitanje tokom raspusta, u zavisnosti od uzrasta…

Prvi razred

Prvo polugodište se završilo, deca su savladala sva slova i sada je pravi trenutak da naprave prve čitalačke korake. Idealna knjiga za ovaj period, i po formatu i po temi je Od čitanja se raste, autorke Jasminke Petrović, praćena maestralnim ilustracijama Boba Živkovića. Saznajte kako su jedan deda i jedan oposum Hajdi, plus internet, pomogli devojčici Tamari da nauči da čita i piše.

Onima kojima se dopadne ova knjiga preporučujemo i ostale naslove iz edicije koja takođe nosi naziv Od čitanja se raste, a čitaocima početnicima preporučujemo i ediciju Kauboj Kosta – šaljive i zanimljive avanture jednog netipičnog kauboja, koji živi na ranču Srećica sa svojim prijateljima kravom Ružom i svinjom Cicom.

Drugi razred

Sa osam godina deca postepeno kreću da samostalno čitaju i tada je važno podstaći njihovo čitalačko samopouzdanje. Preporuka za ovaj uzrast su knjige iz edicije Hajde da čitamo. Zanimljive priče iz ove serije praćene su veselim ilustracijama, a veličina slova i obim teksta prilagođeni su deci starijoj od sedam godina. Za čitaoce koji su na prelazu između slikovnica i proze preporučujemo i Neverovatnu priču o džinovskoj krušci – maštovitu knjigu u kojoj glavni junaci kreću u uzbudljivu pustolovinu u kojoj im je prevozno sredstvo misteriozna džinovska kruška.

Treći razred

Treći razred je trenutak kada đaci već mogu da savladaju knjigu s više teksta, bilo da je u pitanju zbirka priča ili roman za decu. Ljubiteljima priča preporučujemo Priče iz vitrine, knjigu koja nas upoznaje sa jednom starom vitrinom, u kojoj, kada padne noć, sve figure ožive i takmiče se u tome koja će više priča da ispriča. Takođe, tu su i druge knjige iz edicije Pričam ti priču. Dobar recept za „uvlačenje“ dece u svet čitalaca su serijali. Preporučujemo Nevaljalce – prvu knjigu u seriji romana o najboljim drugarima Mihailu i Filipu, uvek spremnim za nestašluke, kao i serijal o devojčici Ivi koji počinje knjigom Ivino putovanje. Iva je navikla da ima sve, ali, nakon što njen tata izgubi posao, suočava se s velikom životnom promenom i uči kako da iz svake situacije izvuče ono najbolje.

Četvrti razred

U ovom uzrastu među najpopularnijim štivom nalaze se priče o avanturama i putovanjima, s obaveznom dozom humora. Dogodovštine nestašne skijašice Tonje predstavljene su u romanu Devojčica iz svetlucave doline. Pokvarni dom je duhovita priča o mestu gde opasna gospođa Zloberta Štetković dobru decu pretvara u hulje. Ljubitelji priča uživaće u izuzetno maštovitoj knjizi Dejana Aleksića Koga se tiče kako žive priče.

Peti razred

Novina u lektiri za peti razred je i roman savremene domaće autorke za decu Ivane Nešić – Zelenbabini darovi. Radi se uzbudljivoj avanturi koja čitaoce vodi u svet slovenske mitologije. Ova zabavna priča ima i svoj nastavak – knjigu Tajna nemuštog jezika. Ljubiteljima fantastike preporučujemo i Gusare s ledenog mora, zimsku priču smeštenu u misteriozni arihpelag.

Šesti razred

Onima koji vole detektivske romane preporučujemo knjigu Nameštaljka, a zaljubljenicima u sport roman Dvojica pod košem, uzbudljivu priču o košarkaškom timu u gradu u kome je fudbal glavna tema. Dnevnik Ines Tavares je duhovita priča o devojčici Ines, koja za 13. rođendan dobija dnevnik umesto ajpeda koji je žarko želela!

Dvanaestogodišnjacima zanimljiv može biti i roman Misija: Muzej u kome troje šestaka kreću u avanturu po Narodnom muzeju.

Sedmi razred

Za one koje vole da igraju igrice dobro štivo za raspust može biti roman Gejmeri savremenog nemačkog pisca Olivera Ušmana. Među decom ovog uzrasta veoma je popularan i serijal o drugaricama Moli i Bet koje putuju kroz vreme. U prvoj knjizi ovog serijala – Time after time, one se vraćaju u 1984. godinu, u vreme kada su njihovi roditelji bili tinejdžeri i ludovali za čudnim frizurama, garderobom sa širokim naramenicama i hitovima Sindi Loper.

Iako nije letnji raspust, trinaestogodišnjaci će uživati i u romanu Leto kada sam naučila da letim Jasminke Petrović, u kome glavna junakinja Sofija provodi raspust sa dve babe – što, iako zvuči kao košmar, postaje odmor za pamćenje.

Osmi razred

Osmacima koje čeka polaganje maturskog ispita interesantna će biti knjiga Sonje Ćirić Roman u mojoj glavi, u kome se Mina, dok rešava maturski ispit iz srpskog jezika, priseća svih zgoda i nezgoda tokom osmogodišnjeg školovanja i razmišlja o tome šta je očekuje posle mature.

Oni koji vole misterije, uživaće u priči petnaestogodišnjeg Denisa, junaka romana Neko te posmatra, koji istražuje slučaj nestalog dečaka iz susednog solitera. Priču o odrastanju, video igrama, grandžu, ali i Mocartu donosi novi roman Vesne Aleksić Sazvežđe violina.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama