Препоруке за основце за читање током зимског распуста

5 фебруара, 2019

 

Када почне распуст, многи родитељи верују, па то веровање (нажалост) усаде и деци, да се од књиге треба одморити. То онда значи да је књига увек и искључиво обавеза, морање, посао, а никако разонода, уживање, опуштање? Ми верујемо да деца не треба да се одмарају од игре, већ да треба да се играју сваког дана. Не треба да се одмарају ни од књиге, већ треба да читају сваког дана, али не зато што морају, већ зато што воле. Ево неких препорука за читање током распуста, у зависности од узраста…

Први разред

Прво полугодиште се завршило, деца су савладала сва слова и сада је прави тренутак да направе прве читалачке кораке. Идеална књига за овај период, и по формату и по теми је Од читања се расте, ауторке Јасминке Петровић, праћена маестралним илустрацијама Боба Живковића. Сазнајте како су један деда и један опосум Хајди, плус интернет, помогли девојчици Тамари да научи да чита и пише.

Онима којима се допадне ова књига препоручујемо и остале наслове из едиције која такође носи назив Од читања се расте, а читаоцима почетницима препоручујемо и едицију Каубој Коста – шаљиве и занимљиве авантуре једног нетипичног каубоја, који живи на ранчу Срећица са својим пријатељима кравом Ружом и свињом Цицом.

Други разред

Са осам година деца постепено крећу да самостално читају и тада је важно подстаћи њихово читалачко самопоуздање. Препорука за овај узраст су књиге из едиције Хајде да читамо. Занимљиве приче из ове серије праћене су веселим илустрацијама, а величина слова и обим текста прилагођени су деци старијој од седам година. За читаоце који су на прелазу између сликовница и прозе препоручујемо и Невероватну причу о џиновској крушци – маштовиту књигу у којој главни јунаци крећу у узбудљиву пустоловину у којој им је превозно средство мистериозна џиновска крушка.

Трећи разред

Трећи разред је тренутак када ђаци већ могу да савладају књигу с више текста, било да је у питању збирка прича или роман за децу. Љубитељима прича препоручујемо Приче из витрине, књигу која нас упознаје са једном старом витрином, у којој, када падне ноћ, све фигуре оживе и такмиче се у томе која ће више прича да исприча. Такође, ту су и друге књиге из едиције Причам ти причу. Добар рецепт за „увлачење“ деце у свет читалаца су серијали. Препоручујемо Неваљалце – прву књигу у серији романа о најбољим другарима Михаилу и Филипу, увек спремним за несташлуке, као и серијал о девојчици Иви који почиње књигом Ивино путовање. Ива је навикла да има све, али, након што њен тата изгуби посао, суочава се с великом животном променом и учи како да из сваке ситуације извуче оно најбоље.

Четврти разред

У овом узрасту међу најпопуларнијим штивом налазе се приче о авантурама и путовањима, с обавезном дозом хумора. Догодовштине несташне скијашице Тоње представљене су у роману Девојчица из светлуцаве долине. Покварни дом је духовита прича о месту где опасна госпођа Злоберта Штетковић добру децу претвара у хуље. Љубитељи прича уживаће у изузетно маштовитој књизи Дејана Алексића Кога се тиче како живе приче.

Пети разред

Новина у лектири за пети разред је и роман савремене домаће ауторке за децу Иване Нешић – Зеленбабини дарови. Ради се узбудљивој авантури која читаоце води у свет словенске митологије. Ова забавна прича има и свој наставак – књигу Тајна немуштог језика. Љубитељима фантастике препоручујемо и Гусаре с леденог мора, зимску причу смештену у мистериозни арихпелаг.

Шести разред

Онима који воле детективске романе препоручујемо књигу Намештаљка, а заљубљеницима у спорт роман Двојица под кошем, узбудљиву причу о кошаркашком тиму у граду у коме је фудбал главна тема. Дневник Инес Таварес је духовита прича о девојчици Инес, која за 13. рођендан добија дневник уместо ајпеда који је жарко желела!

Дванаестогодишњацима занимљив може бити и роман Мисија: Музеј у коме троје шестака крећу у авантуру по Народном музеју.

Седми разред

За оне које воле да играју игрице добро штиво за распуст може бити роман Гејмери савременог немачког писца Оливера Ушмана. Међу децом овог узраста веома је популаран и серијал о другарицама Моли и Бет које путују кроз време. У првој књизи овог серијала – Time after time, оне се враћају у 1984. годину, у време када су њихови родитељи били тинејџери и лудовали за чудним фризурама, гардеробом са широким нараменицама и хитовима Синди Лопер.

Иако није летњи распуст, тринаестогодишњаци ће уживати и у роману Лето када сам научила да летим Јасминке Петровић, у коме главна јунакиња Софија проводи распуст са две бабе – што, иако звучи као кошмар, постаје одмор за памћење.

Осми разред

Осмацима које чека полагањe матурског испита интересантна ће бити књига Соње Ћирић Роман у мојој глави, у коме се Мина, док решава матурски испит из српског језика, присећа свих згода и незгода током осмогодишњег школовања и размишља о томе шта је очекује после матуре.

Они који воле мистерије, уживаће у причи петнаестогодишњег Дениса, јунака романа Неко те посматра, који истражује случај несталог дечака из суседног солитера. Причу о одрастању, видео играма, гранџу, али и Моцарту доноси нови роман Весне Алексић Сазвежђе виолина.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама