Прича о Алекси Јанковићу добила епилог – случај застарео

јул 27, 2017

Сви који су годинама веровали да у Србији ипак постоје правда и правни систем, данас се, по ко зна који пут, могу уверити у супротно.

Познато је ко су кривци за смрт Алексе Јанковића (14), али се они неће наћи пред лицем правде, јер је случај застарео. То је закључак шестогодишње борбе Алексиних родитеља да утврде одговорне за вршење и заташкавање вршњачког насиља које је њихов син трпео и због ког је на крају извршио самоубиство.
Уместо да дисциплински одговара, разредна насилника који је пребијао Алексу је међу најбољим педагозима Србије. Међутим, није она једини кривац у целом случају, а није ни једина која неће сносити последице.
– Републичка просветна инспекторка одељења у Нишу “утврдила” да је све било по закону, да је прича о заташкавању готово фикција мене и мог супруга и да нико није крив поред свих могућих судских пресуда, поступања Заштитника грађана и утврђених тешких пропуста. Два месеца након њене контроле, по налогу председника Владе и министра просвете, републичка просветна инспекција из Београда врши ненајављену проверу у школи и утврђује ко је, како и када заташкао случај – наводи Драгана Јанковић, Алексина мама.

Revizija slučaja !Svi i dalje rade u prosveti.

Gepostet von Dragana-Gaga Jankovic am Mittwoch, 26. Juli 2017

Међутим, то што су њихови наводи потврђени за српско правосуђе нисша не значи, јер су Јанковићи добили званично обавештење у коме пише да је “поред свих утврђених чињеница и пропуста, законски случај покретања дисциплинске одговорности према одговорнима у школи и школској управи, застарео”.
Kако Алексина мама наводи, у међувремену се испоставило да је у заташкавању читавог случаја главну улогу имао тадашњи министар просвете Жарко Обрадовић са тадашњим начелником школске управе Живомиром Јовановићем.
Тако је случај Алексе Јанковића добио сраман епилог, а државне институције су се очигледно више бориле да заташкају случај, него да ураде нешто по питању Алексиног закона. Kажњена су само тројица малолетника који су малтретирали Алексу на васпитну меру појачаног надзора Центра за социјални рад.
Постоји још једна казна, којом смо дошли до тога да Алексина мама плаћа смрт свог сина, јер је кажњена школа која мора да плати 4.000.000 динара, а тај новац ће, логично, ићи из буџета у који се новац слива од пореских обвезника – а међу њима је и породица страдалог дечака.
Извор: NOIZZ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 коментара на "Прича о Алекси Јанковићу добила епилог – случај застарео

  1. Margita каже:

    Ima mnogo takvih slucajeva,nasilnickog ponasanja,kako dece a sto je jos strasnije nastavnog osoblja.Ima li zakona,snage medju nama,stati ovome,pridruzujem se Aleksinoj mami,uz vas sam.

    1. Maša каже:

      Mozda bi bilo dobro da postoji revizija slucaja koja bi obuhvatila ne samo skolu vec i centar, policiju i naravno roditelje..da se vidi ko je sta radio. Ili nije radio. Zasto samo i iskljucivo skola? Mene bas zanimaju i ovi ostali.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама