Priča o Aleksi Jankoviću dobila epilog – slučaj zastareo

27 jula, 2017

Svi koji su godinama verovali da u Srbiji ipak postoje pravda i pravni sistem, danas se, po ko zna koji put, mogu uveriti u suprotno.

Poznato je ko su krivci za smrt Alekse Jankovića (14), ali se oni neće naći pred licem pravde, jer je slučaj zastareo. To je zaključak šestogodišnje borbe Aleksinih roditelja da utvrde odgovorne za vršenje i zataškavanje vršnjačkog nasilja koje je njihov sin trpeo i zbog kog je na kraju izvršio samoubistvo.
Umesto da disciplinski odgovara, razredna nasilnika koji je prebijao Aleksu je među najboljim pedagozima Srbije. Međutim, nije ona jedini krivac u celom slučaju, a nije ni jedina koja neće snositi posledice.
– Republička prosvetna inspektorka odeljenja u Nišu “utvrdila” da je sve bilo po zakonu, da je priča o zataškavanju gotovo fikcija mene i mog supruga i da niko nije kriv pored svih mogućih sudskih presuda, postupanja Zaštitnika građana i utvrđenih teških propusta. Dva meseca nakon njene kontrole, po nalogu predsednika Vlade i ministra prosvete, republička prosvetna inspekcija iz Beograda vrši nenajavljenu proveru u školi i utvrđuje ko je, kako i kada zataškao slučaj – navodi Dragana Janković, Aleksina mama.

Revizija slučaja !Svi i dalje rade u prosveti.

Gepostet von Dragana-Gaga Jankovic am Mittwoch, 26. Juli 2017

Međutim, to što su njihovi navodi potvrđeni za srpsko pravosuđe nisša ne znači, jer su Jankovići dobili zvanično obaveštenje u kome piše da je “pored svih utvrđenih činjenica i propusta, zakonski slučaj pokretanja disciplinske odgovornosti prema odgovornima u školi i školskoj upravi, zastareo”.
Kako Aleksina mama navodi, u međuvremenu se ispostavilo da je u zataškavanju čitavog slučaja glavnu ulogu imao tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović sa tadašnjim načelnikom školske uprave Živomirom Jovanovićem.
Tako je slučaj Alekse Jankovića dobio sraman epilog, a državne institucije su se očigledno više borile da zataškaju slučaj, nego da urade nešto po pitanju Aleksinog zakona. Kažnjena su samo trojica maloletnika koji su maltretirali Aleksu na vaspitnu meru pojačanog nadzora Centra za socijalni rad.
Postoji još jedna kazna, kojom smo došli do toga da Aleksina mama plaća smrt svog sina, jer je kažnjena škola koja mora da plati 4.000.000 dinara, a taj novac će, logično, ići iz budžeta u koji se novac sliva od poreskih obveznika – a među njima je i porodica stradalog dečaka.
Izvor: NOIZZ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Priča o Aleksi Jankoviću dobila epilog – slučaj zastareo

  1. Margita kaže:

    Ima mnogo takvih slucajeva,nasilnickog ponasanja,kako dece a sto je jos strasnije nastavnog osoblja.Ima li zakona,snage medju nama,stati ovome,pridruzujem se Aleksinoj mami,uz vas sam.

    1. Maša kaže:

      Mozda bi bilo dobro da postoji revizija slucaja koja bi obuhvatila ne samo skolu vec i centar, policiju i naravno roditelje..da se vidi ko je sta radio. Ili nije radio. Zasto samo i iskljucivo skola? Mene bas zanimaju i ovi ostali.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama