Priča o vrednim pčelicama

17 avgusta, 2016

Izdavačka kuća Pčelica poznata je kao jedan od vodećih izdavača knjiga za decu, ali njeni počeci su povezani pre svega sa školom i obrazovnom literaturom.
Pre šesnaest godina učitelji Maja Koraksić i Goran Marković odlučili su da napišu radne sveske za učenike mlađih razreda osnovne škole. Podstaknuti činjenicom da je tada samo državni izdavač objavljivao udžbenike i da nije imalo puno dodatne literature u nastavi, Maja i Goran su počeli da se bave autorskim radom. Prvo su objavljene radne sveske iz matematike, a zatim su pomenuti vredni učitelji, spajajući na najbolji način teoriju i praksu, nastavili da pišu različite radne listove i priručnike.
Pozitivne reakcije korisnika podstakle su Maju i Gorana da prošire tim brojnim autorima, uglavnom kolegama iz nastave, a u narednim godinama je Pčelica počela da se širi i izvan obrazovne literature, pozicionirajući se na tržištu knjiga kao kvalitetan i svestran izdavač literature za decu.
Vlasnik i generalni direktor Pčelice, Goran Marković, sa nostalgijom se seća tih početaka:
– Bili smo mladi i puni elana kada smo stvarali Pčelice, a mislim da smo Maja i ja sačuvali taj duh i sada. Verovatno nam je u tome najviše pomogao višegodišnji kontakt sa decom u nastavi. Radne sveske smo nazvali po pametnim i vrednim pčelicama sa željom da naši đaci budu baš takvi. Iako smo prve autorske rukopise uradili krajem tmurnih devedesetih godina, u vreme kada je školstvo, kao i druge delatnosti, bilo u veoma teškoj situaciji, bili smo optimisti i verovali smo da će naše radne sveske pronaći put do učitelja, roditelja, a pre svih – do učenika. Veoma brzo, na osnovu pozitivnih reakcija čitalačke javnosti, naše Pčelice su postale deo nastavnog procesa u mnogim školama i veoma dragocen dodatni radni materijal. Usledila su i odobrenja Ministarstva prosvete za korišćenje u nastavi i Pčelice su nastavile svoj let u svetu obrazovne literature sa dobrim glasom da olakšavaju uvežbavanje i proveru usvojenosti nastavnih sadržaja i decu privlače svojim raznovrsnim i interesantnim zadacima, kao i kreativnim, “učiteljskim” stilom pisanja.
Put vrednih pčelica nije bio lak, jer su se u međuvremenu često menjali nastavni programi, zakoni, propisi, a tržište knjiga se otvorilo i prema novim udžbenicima i dodatnoj literaturi. Autori Pčelica nisu dozvolili da se njihova autorska provorođenčad razmaze. Pčelice su dograđivane u skladu sa izmenama nastavnih programa, dizajnerski korigovane prema zahtevima vremena i savremenih tehnologija, a najbolji pokazatelj njihove dugogodišnje funkcionalosti u praksi su zadovoljni učitelji i učenici koji ih godinama koriste u radu.
– Posle toliko godina primene u praksi naših Pčelica, preko 350 reizdanja radnih svezaka koja se distribuiraju, ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pa čak i u Makedoniji, s pravom smatramo da smo uradili nešto veoma korisno za naše školstvo.

Pčelicama se i dalje ozbiljno bavimo, jer posle svih iskušenja kroz koja smo prošli, cilj nam je da one traju i da pomažu u radu novim generacijama učenika, učiitelja i roditelja – konstatuje Marković.

Dodatna nastavna sredstva, baš kao i priručnici, časopisi i druga pomoćna literatura, u vreme sveopšte besparice, postala su finansijski teret za roditelje. Marković je siguran da čak i u takvim okolnostima roditelji znaju da naprave najbolji izbor i odaberu dodatnu literaturu koja će koristiti njihovoj deci, u čemu im stručnim preporukama puno mogu pomoći učitelji. U skladu sa novim Zakonom o udžbenicima, a na osnovu konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja objavio je konačnu listu odobrenih dodatnih nastavnih sredstava, nastavnih pomagala, didaktičkih sredstava i didaktičkih igrovnih sredstava, gde su se našle i Pčelice. Time je otklonjena konfuzija koja se pojavila u vezi sa korišćenjem dodatne literature prilikom izbora udžbenika.
Dodatna literatura se apsolutno može koristiti i često je njena upotreba izuzetno dragocena, ali svakako ne i obavezujuća. To nikako ne sprečava roditelje i učitelje da, ako žele, mogu koristiti Pčelice u radu.
– Zakon je jasno definisao da dodatno nastavno sredstvo doprinosi ostvarivanju ciljeva određenog predmeta, usklađeno je sa nastavnim programom, prati udžbenik i koristi se za savladavanje, proveru i proširivanje stečenih znanja, tako da je značaj dodatne literature veoma veliki u nastavi.

Pčelica je danas izrasla u uglednog izdavača. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu za najbolje knjige i ilustracije, kao i priznanja za  doprinos književnosti za decu i kompletnu izdavačku produkciju. Takav status Pčelice sigurno obavezuje ovu vrednu ekipu koja čini izdavački tim.

– Pored obrazovne literature za predškolce i mlađe osnovce za koju smo specijalizovali, naš izdavački program je ispunjen različitom literaturom za decu i mlade, od taktilnih i zvučnih knjiga za bebe, bojanki, slikovnica, knjiga za početno čitanje, enciklopedija, sve do klasičnih i savremenih dela književnosti za decu. U poslednje vreme trudimo se da naš izdavački program predstavimo i inostranom tržištu i već smo ustupili prava na objavljivanje naših knjiga izdavačima iz Češke, Slovačke, Islanda, Bugarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske i drugih zemalja – sa ponosom ističe direktor ove izdavačke kuće.
Za ovu školsku godinu Pčelica je pripredila redizajnirane i reilustrovane radne sveske koje blistaju u novom sjaju, sa ciljem da deci u ovom vremenu multimedijalnih sredstava budu zanimljive i podsticajne za rad. I ove godine je obrazovni program redakcije proširen novim nastavnim listovima, zbirkama zadataka, priručnicima koji će biti predstavljeni čitaocima na brojnim sajmovima, predstojećim stručnim skupovima učitelja i vaspitača, a biće u ponudi kao dodatna literatura u školama i vrtićima koja je uvrštena u Listu odobrenih dodatnih nastavnih sredstava Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Priča o vrednim pčelicama"

  1. JK kaže:

    Sve pohvale i veliki pozdrav za kolegu i “školskog druga” iz Ivanjice,
    I danas rastu i uče generacije malih đaka iz ovih divnih Pčelica.Uspeh u daljem radu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama