Пријавите проблеме ђака и наставника у школама у Београду

Учестало медијско извештавање из области просвете указује на бројне проблеме са којима се ђаци и наставно особље сусрећу у школама – од спровођења мале матуре, недобијања бесплатних уџбеника, па и непоштовања наставника. Све је присутније и вршњачко насиље, а међу последњим примерима је ситуација у земунској основној школи, у којој је у тучи двојице 12-годишњака један завршио хоспитализован са тешким телесним повредама. Из канцеларије Заштитника грађана такође је недавно констатовано да је вршњачко насиље најчешће у основним школама, те да оно почиње већ на друштвеним мрежама.

Foto: CINS

У јавности остају отворена питања – колико су ефикасни до сада примењени модели и законске регулативе? Шта то спречава ученике, наставнике, родитеље, па и надлежне институције да нађу адекватна средства за решавање горућих проблема образовног система?

У Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) наредни пројекат посвећују управо овим питањима, утврдивши основне школе у Београду као област истраживања. Новинарски тим вишеструко награђиване медијске организације позива родитеље и запослене у школама да кроз директну комуникацију пријаве проблеме.

„Идеја је да утврдимо проблеме ’са лица места’, кроз реално искуство учесника, да кроз директан контакт добијемо веродостојне информације о самом проблему и процесу кроз који родитељи или наставници пролазе – да ли су већ пријавили проблем, зашто њихов случај ’стоји’ и поред евентуално предузетих корака. Наравно, обавезујемо се на анонимност и да ћемо све податке чувати у складу са највишим стандардима безбедности и стандардима истраживачког новинарства“, објаснила је Милица Шарић, уредница ЦИНС-а, и додала да је циљ пројекта да допринесе подизању свести о конкретним проблемима и потреби друштва да реагује.

Пријављива проблема траје до краја новембра 2019. године, и то на више начина – најпре кроз упитник на званичином порталу ЦИНС-а, као и посредством апликације Сигнал, на број телефона 062 10 39 472.

„Позивамо да нам се јаве сви који знају за случај насиља, дискриминацију, ако су присуствовали корупцији, или су упознати са неким другим проблемима у раду основних школа у Београду. Формулисаћемо до пет проблема у школама, за које смо примили довољно пријава, а потом ћемо, заједно са свим заинтересованима, кроз наше канале на друштвеним мрежама одабрати које од понуђених проблема треба да истражимо, у складу са вредностима ЦИНС-а. О нашим резултатима ће бити упознати и надлежне институције“, поручила је Шарић.

У случају потенцијалних потешкоћа у попуњавању упитника или додатних питања, сви заинтересовани могу да се јаве мејлом на office@cins.rs или поруком или позивом на број телефона 062 10 39 472.