Prijavite probleme đaka i nastavnika u školama u Beogradu

Učestalo medijsko izveštavanje iz oblasti prosvete ukazuje na brojne probleme sa kojima se đaci i nastavno osoblje susreću u školama – od sprovođenja male mature, nedobijanja besplatnih udžbenika, pa i nepoštovanja nastavnika. Sve je prisutnije i vršnjačko nasilje, a među poslednjim primerima je situacija u zemunskoj osnovnoj školi, u kojoj je u tuči dvojice 12-godišnjaka jedan završio hospitalizovan sa teškim telesnim povredama. Iz kancelarije Zaštitnika građana takođe je nedavno konstatovano da je vršnjačko nasilje najčešće u osnovnim školama, te da ono počinje već na društvenim mrežama.

Foto: CINS

U javnosti ostaju otvorena pitanja – koliko su efikasni do sada primenjeni modeli i zakonske regulative? Šta to sprečava učenike, nastavnike, roditelje, pa i nadležne institucije da nađu adekvatna sredstva za rešavanje gorućih problema obrazovnog sistema?

U Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) naredni projekat posvećuju upravo ovim pitanjima, utvrdivši osnovne škole u Beogradu kao oblast istraživanja. Novinarski tim višestruko nagrađivane medijske organizacije poziva roditelje i zaposlene u školama da kroz direktnu komunikaciju prijave probleme.

„Ideja je da utvrdimo probleme ’sa lica mesta’, kroz realno iskustvo učesnika, da kroz direktan kontakt dobijemo verodostojne informacije o samom problemu i procesu kroz koji roditelji ili nastavnici prolaze – da li su već prijavili problem, zašto njihov slučaj ’stoji’ i pored eventualno preduzetih koraka. Naravno, obavezujemo se na anonimnost i da ćemo sve podatke čuvati u skladu sa najvišim standardima bezbednosti i standardima istraživačkog novinarstva“, objasnila je Milica Šarić, urednica CINS-a, i dodala da je cilj projekta da doprinese podizanju svesti o konkretnim problemima i potrebi društva da reaguje.

Prijavljiva problema traje do kraja novembra 2019. godine, i to na više načina – najpre kroz upitnik na zvaničinom portalu CINS-a, kao i posredstvom aplikacije Signal, na broj telefona 062 10 39 472.

„Pozivamo da nam se jave svi koji znaju za slučaj nasilja, diskriminaciju, ako su prisustvovali korupciji, ili su upoznati sa nekim drugim problemima u radu osnovnih škola u Beogradu. Formulisaćemo do pet problema u školama, za koje smo primili dovoljno prijava, a potom ćemo, zajedno sa svim zainteresovanima, kroz naše kanale na društvenim mrežama odabrati koje od ponuđenih problema treba da istražimo, u skladu sa vrednostima CINS-a. O našim rezultatima će biti upoznati i nadležne institucije“, poručila je Šarić.

U slučaju potencijalnih poteškoća u popunjavanju upitnika ili dodatnih pitanja, svi zainteresovani mogu da se jave mejlom na office@cins.rs ili porukom ili pozivom na broj telefona 062 10 39 472.