Пријемни испити за траумирање деце и родитеља

22 јуна, 2021
Црно дете, на шта то личиш? Погледај се како изгледаш, крваве очи, подочњаци, кост и кожа! Данима ништа не једеш, не спаваш, не смејеш се… Шта се то дешава с тобом, имаш ли неки проблем? Мени можеш да кажеш све… – Немам мама, све је у реду…

Колико је само родитеља свршених основаца водило овакав разговор ових дана са својим дететом. И није било све у реду… А због чега?

Болесна амбиција и комплекси појединих родитеља; неискуство, незрелост, страх и трема код деце, и још једном деце; тешка или барем непотребна, сувишна питања, из градива петог или шестог разреда, која ни половина нас одраслих не зна да реши… Неки од нас су претходних дана, а богами и месеци, својој деци направили пакао од живота, и то изјавама – Будеш ли сад заказао, не враћај ми се кући, или – док си под мојим кровом биће онако како ја кажем, или – немој случајно да ме обрукаш тамо, или…

Трошен је силан новац за спремање градива, целе плате су ишле на професоре, правио се притисак, било је то питање живота и смрти. А преко пута нас дете, и још једном дете. Дете које још увек не зна да се суочи са тремом, са блокадом, са правим стресом. Дете које не зна како да се суочи са вртоглавицом, са гласним лупањем срца, са отежаним дисањем, и то све у само два сата.

Дете које је морало да зна све српске средњовековне руднике, шта је горњи и доњи ракус, или пиктограм, где на цртежу недостаје комплементарност боја и облика, која је тачна маса и обим фудбалске лопте (мислим да то ни Лео Меси не би знао), где је заступљена суптропска клима, каква пераја има пеликаноидна јегуља, ко се руковао 1942. године, да ли слон има длаке, која су два осећања или расположења обузела приповедача (мајко мила!), која је метафора послужила песнику као инспирација – је ли дрво или цветак?!? Па ми смо, бре, са нашим Јожом и свињском главом и санкањем у кориту још и феноменално прошли! То се барем лако памтило.

А то исто дете нема појма, рецимо, какво је школство у некој суседној или било којој другој европској држави. Не зна колико је њихово градиво, колико и шта уче у основној школи, која помагала имају, да ли још увек користе креду, или фломастер, или компјутер, не дај боже! То се њих не тиче. Битни су средњовековни рудници! Искрено, за својих четрдесет и кусур, још нисам срео човека или чак чуо за таквог коме је за његов посао који ради потребан тај податак. Чак ни у квизу нећете наћи тако нешто.

И још једном питање – због чега пријемни? Па једноставно због тога што држава не сме да каже, ни деци ни родитељима, да нам је цео школски систем у блату већ деценијама, да су наставници незадовољни и немотивисани да раде, да се градиво и технике предавања нису мењали и усавршавали ко зна откад, да оцене никако нису мерило знања и да се најчешће добијају по принципу колико су родитељи деце имућни и да ли су у стању да плаћају детету приватне часове у приватној школи наставника који је на првом часу у петом разреду поделио деци бројеве телефона те исте приватне школе!

Зато – НЕ пријемном! Промените цео систем из корена, јер џаба све кад ће та иста деца која и успеју да га положе, да набубају све те непотребне ствари, да се упишу у средњу школу коју желе, а потом и факултет, гле чуда, и уколико све то заврше, побећи главом без обзира из ове несрећне земље и потражити срећу негде далеко одавде.

Аутор: Слободан Продановић

Извор: Политика

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


10 коментара на "Пријемни испити за траумирање деце и родитеља

 1. Dusica каже:

  Roditelji unitavaju decu, oni im namecu u koju skolu treba da idu! Sto se polaganja tice, polagalo se i u moje vreme ali bez udzbenika za bubanje! Pitanja od 5-og do 8.-og razreda, tako to nije bilo bubanje vec logika i steceno znaje!

  1. Milena каже:

   A koje je to Vase vreme? Ono kad su na prijemnom bili samo srpski i matematika? Ono kad su deca imala po 5 testova za pripremu pa im se padne jedan od tih pet? Ovo, da deca polazu 7 (sedam!) predmeta za tri dana (sest sati!) niko od nas nije imao. I pogledajte testove. Svi mi, “stariji” i “pametniji” znali bismo po 6-10 od 20 odgovora da damo. A to je jedva polovina.

  2. Nan каже:

   Koje vase vreme? Kombinovani test je uveden pre dve godine.

 2. Pera iz solitera каже:

  Bravo za članak! Delim Vaše mišljenje! Ovakav maturski ispit je totalno nekoristan, čak šta više i štetan. Trebalo bi da deca polažu prijemni ispit iz onih predmeta bitnih za srednju školu koju žele da upišu. Npr. ako neko želi da upiše srednju medicinsku, nema potrebe da polaže ispit iz istorije i geografije. Treba da polaže ispit iz biologije, hemije…Da u tom pravcu širi i učvršćuje svoje znanje. A mišljenje da je mala matura pokazatelj opšteg obrazovanja koje su učenici stekli je obična nebuloza. Mnogo toga što uče u školi im nikada u životu neće trebati, osim eventualno za neki “kviz”.

 3. Profesor каже:

  Nije prijemni ispit, vec mala.matura. Besmisleno, kako god da je nazovemo. I ako dete ne dobije ni jedan poen, polozilo je. Samo se stvara ogroman stres porodicama malih maturanata. Ko ima nekoga, upisace zeljenu skolu kako god prosao. I cemu sve ovo?? I cemu ovoliko? Apsurd!

  1. Не каже:

   А ко нема некога?Апсурд како год окренете.

 4. Алекса каже:

  Ne razumem zašto se pravi tolika fama oko završnog ispita. pre svega, to nije prijemni ispit.
  Zna se šta je prijemni. Odneseš dokumenta u željenu školu pa ako je ostvaren dovoljan broj bodova za uspeh, polažeš prijemni. Nije to ništa strašno.
  Pravite od dece nesposobne ljude. Nemojte crvenom olovkom da ispravljate pismene i kontorlne vežbe, traumiraće se. Nemojte da kažete da ne znaju. Traumiraće se. Nego, kako da im se da jedinica? Da im se kaže da odlično znaju ali daje se jedincia!? Čim nije petica, roditelji sumnjaju da ih nastavnik ne voli a pre će biti da ne zna da predaje. Ni slučajno nemojte da ih pitate na kraju školske godine da ne pokvare ocenu, i opet, traumiraće se. Nemojte da dajete pismene vežbe bez najave. Traumiraće se. A kad im se najavi vežba, pola njih ne dođe. A roditelji onda izmišljaju da su bili bolesni. Ma, dajte, molim vas.

 5. Aleksa каже:

  Dakle, polaganje pred upis u srednju školu ili gimnaziju u školi ili gimnaziji koju želite da upišete. To vreme se pominje. Uporno brkate završni ispit sa prijemnim.

 6. Алекса каже:

  A nije ni mala matura.

 7. Maca каже:

  Sve što se deci ne sviđa postalo je trauma. Najbolje da samo leže i gledaju TV, tu nema traume nigde. A posle kada treba na tržištu da se takmiče sa Kinezina i Englezima, biće kuke lele, daj da država pomogne, da se jadna deca ne traumiraju tržišnim takmičenjem.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама