Primaju platu iako ne rade

16 septembra, 2019

Na spiskovima tehnoloških viškova veliki broj prosvetara bez ijednog časa u rasporedu. Za pola fonda časova zarada prepolovljena

U narednih godinu dana 220 profesora će, ukoliko u međuvremenu ne nađu angažman u nekoj školi, primati 65 odsto od plate, bez ijednog održanog časa i ulaska u učionicu. Prema poslednjem preseku stanja tehnoloških viškova od 9. septembra, reč je o zaposlenima koji su u potpunosti ostali bez fonda časova.

Kako navode u Ministarstvu prosvete, nastavnici koji su tehnološki višak 100 odsto, primaju 65 odsto od poslednje plate, godinu i 15 dana, odnosno do 15. septembra sledeće godine. Ako u tom periodu ne počnu da rade bar sa delom norme, biće im prekinut radni odnos i isplaćuju im se naknade ili otpremnine.

Na listi je i 3.825 koji su izgubili deo časova iz norme, kao i 5.278 prosvetara koji odranije imaju nepuno radno vreme. I dok će oni koji ne rade ništa, primati dve trećine plate godinu dana, profesori koji recimo, imaju 50 odsto norme, dobijaće polovinu zarade. U sindikatima ističu da se trude da “udome” što više kolega, kako bi ostvarili bar deo, ili dopunili postojeću normu.

– Od 27. avgusta do 9. septembra bilo je 1.115 preuzimanja, odnosno toliko kolega koji su na spisku tehnoloških viškova je angažovano u školama – kaže Dobrivoje Marjanović, iz USPRS. – U istom peridu, od 308 kolega koji su ostali u potpunosti bez norme, 88 je počelo da radi u školama sa delom norme. Poslednjih pet godina, od kada je počela priča sa tehnološkim viškovima, na oslobođena radna mesta preuzeto je 21.949 profesora, najviše u školskoj 2016/2017. godini, njih 10.326.

Brojke

32.083 mesta, barem na papiru je slobodno 8.000 nastavnika je višak ili jure fond časova
Sindikati upozoravaju da veliki broj direktora odbija da preuzme tehnološke viškove. Dešava se da, bez ikakvog obrazloženja, odbijaju da prime profesore za čijim radom je delimično ili u potpunosti prestala potreba. Tim povodom, USPRS je uputila dopis ministru prosvete sa zahtevom da svi koji budu prekršili Stručno uputstvo za postupanje prilikom angažovanja zaposlenih u ustanovama obrazovanja budu kažnjeni.

I dok je više od 8.000 nastavnika višak ili juri fond časova, u školama u Srbije je, bar na papiru, slobodno 32.083 mesta. Među viškovima je najviše profesora stručnih predmeta iz škola koje su upisale manje đaka (mašinske, kožarske, tekstilne struke), a manjak je profesora matematike, informatike i fizike.

Apsurdna situacija

Prema rečima Milorada Antića, predsednika Foruma srednjih stručnih škola, apsurdno je da neko ko ne radi ništa, godinu dana dobija znatno više od minimalca dok oni, koji imaju po nekoliko časova, dobijaju manje novca od njih.

– Nelogično je da profesori koji ne uđu u učionicu godinu dana, a često se i ne pojave u školi, dobijaju mesečno oko 35.000 dinara, dok neko ko ima, bar, trećinu ili petinu norme prima oko 16.000, odnosno 10.000 dinara – kaže Antić.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama