Приручник који ће васпитачима и родитељима олакшати рад са децом

мај 22, 2016

Унапређивање стваралачких метода у образовању једна је од полазних тачака за које се определила Издавачка кућа Креативни центар у раду на издањима за децу и одрасле. Стога није необично што у програму ове издавачке куће посебно место заузимају радне свеске и материјали намењени деци узраста од три године до поласка у школу, као и различити приручници намењени васпитачима, родитељима и свима онима који учествују у васпитно-образовном раду с децом.
Deca Uce u Prirodi - KoriceУ складу са овим опредељењем уреднички тимови посебну пажњу посвећују избору и структури садржаја, а о томе да наша издања иду у корак са савременом методологијом и наставном праксом сведоче и награде Европског удружења издавача уџбеника (EEPG). Жири овог удружења, који чине експерти из области образовања, доделио је до сада пет награда за најбољи европски уџбеник издањима Креативног центра. Међу њима су и: Ликовно за предшколце, збирке задатака за подстицање математичке даровитости Математика као игра, као и материјали за припремни предшколски програм Весели вртић, којима претходе наслови Полазим у вртић и Ја у вртићу.
Поред радних материјала намењених деци, ту је и веома успешан програм приручника намењених васпитачима. Деца имају реч, Кругови пријатељства и серијал Корак по корак само су неки од наслова који су већ годинама велика подршка васпитачима у раду с децом различитог узраста.
У низу ових успешних издања скрећемо пажњу и на нов приручник ауторке Ружице Поповић Трбушковић  Деца уче у природи. У складу с потребама и смерницама развоја савременог образовања, где је у основи нагласак на целовитом развоју детета, овај приручник указује на значај контакта с природом и важност боравка и учења у природном амбијенту као на предуслове здравог одрастања деце.
Ауторка Ружица Поповић Трбушковић, педагог са вишегодишњим искуством у раду с децом предшколског узраста, уврстила је у овај приручник богату понуду игара и активности природним материјалима за децу различитог узраста и у различитим срединама. Поред тога, указала је на вишеструки значај игара и активности на отвореном простору за физички и ментални развој савременог детета, важност учења у практичним животним ситуацијама и упутила подстицај васпитачима и учитељима да непрекидно развијају идеје, експериментишу, истражују и креирају игре и активности у природи.
У приручнику Деца уче у природи предложене су разноврсне игре и активности:

  • које се изводе коришћењем природних материјала (воде, глине, теста, песка, каменчића, лишћа, плодова, комадића дрвета и гранчица);
  • које подстичу на увиђање узрочно-последичних веза у живој и неживој природи и односа зависности између њих;
  • које пружају прилику деци да сазнају појединости о стаништима у природи и о животним циклусима;
  • које уводе децу у основне појмове у вези с процесом рециклаже ради очувања животне средине;
  • међу којима су и заборављене игре из наше народне традиције, као и оне које указују на важност здраве исхране.

У оквиру датих тема наведени су могући развојни циљеви и исходи, потребна средства, као и разрађени сценарији за извођење игара и активности.
Приручник Деца уче у природи можете прелистати овде
Аутор текста: Креативни центар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама