Priručnik koji će vaspitačima i roditeljima olakšati rad sa decom

maj 22, 2016

Unapređivanje stvaralačkih metoda u obrazovanju jedna je od polaznih tačaka za koje se opredelila Izdavačka kuća Kreativni centar u radu na izdanjima za decu i odrasle. Stoga nije neobično što u programu ove izdavačke kuće posebno mesto zauzimaju radne sveske i materijali namenjeni deci uzrasta od tri godine do polaska u školu, kao i različiti priručnici namenjeni vaspitačima, roditeljima i svima onima koji učestvuju u vaspitno-obrazovnom radu s decom.
Deca Uce u Prirodi - KoriceU skladu sa ovim opredeljenjem urednički timovi posebnu pažnju posvećuju izboru i strukturi sadržaja, a o tome da naša izdanja idu u korak sa savremenom metodologijom i nastavnom praksom svedoče i nagrade Evropskog udruženja izdavača udžbenika (EEPG). Žiri ovog udruženja, koji čine eksperti iz oblasti obrazovanja, dodelio je do sada pet nagrada za najbolji evropski udžbenik izdanjima Kreativnog centra. Među njima su i: Likovno za predškolce, zbirke zadataka za podsticanje matematičke darovitosti Matematika kao igra, kao i materijali za pripremni predškolski program Veseli vrtić, kojima prethode naslovi Polazim u vrtić i Ja u vrtiću.
Pored radnih materijala namenjenih deci, tu je i veoma uspešan program priručnika namenjenih vaspitačima. Deca imaju reč, Krugovi prijateljstva i serijal Korak po korak samo su neki od naslova koji su već godinama velika podrška vaspitačima u radu s decom različitog uzrasta.
U nizu ovih uspešnih izdanja skrećemo pažnju i na nov priručnik autorke Ružice Popović Trbušković  Deca uče u prirodi. U skladu s potrebama i smernicama razvoja savremenog obrazovanja, gde je u osnovi naglasak na celovitom razvoju deteta, ovaj priručnik ukazuje na značaj kontakta s prirodom i važnost boravka i učenja u prirodnom ambijentu kao na preduslove zdravog odrastanja dece.
Autorka Ružica Popović Trbušković, pedagog sa višegodišnjim iskustvom u radu s decom predškolskog uzrasta, uvrstila je u ovaj priručnik bogatu ponudu igara i aktivnosti prirodnim materijalima za decu različitog uzrasta i u različitim sredinama. Pored toga, ukazala je na višestruki značaj igara i aktivnosti na otvorenom prostoru za fizički i mentalni razvoj savremenog deteta, važnost učenja u praktičnim životnim situacijama i uputila podsticaj vaspitačima i učiteljima da neprekidno razvijaju ideje, eksperimentišu, istražuju i kreiraju igre i aktivnosti u prirodi.
U priručniku Deca uče u prirodi predložene su raznovrsne igre i aktivnosti:

  • koje se izvode korišćenjem prirodnih materijala (vode, gline, testa, peska, kamenčića, lišća, plodova, komadića drveta i grančica);
  • koje podstiču na uviđanje uzročno-posledičnih veza u živoj i neživoj prirodi i odnosa zavisnosti između njih;
  • koje pružaju priliku deci da saznaju pojedinosti o staništima u prirodi i o životnim ciklusima;
  • koje uvode decu u osnovne pojmove u vezi s procesom reciklaže radi očuvanja životne sredine;
  • među kojima su i zaboravljene igre iz naše narodne tradicije, kao i one koje ukazuju na važnost zdrave ishrane.

U okviru datih tema navedeni su mogući razvojni ciljevi i ishodi, potrebna sredstva, kao i razrađeni scenariji za izvođenje igara i aktivnosti.
Priručnik Deca uče u prirodi možete prelistati ovde
Autor teksta: Kreativni centar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama