Privatni vrtići kao klubovi za decu bogatih

7 decembra, 2016

SRBIJA DOMAĆIN KONFERENCIJE SINDIKATA OBRAZOVANJA IZ 48 EVROPSKIH ZEMALJA

Iako je u Evropi sve više dece obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem, najveći problemi sa kojima se suočavaju vaspitači jesu smanjeni budžeti za obrazovanje i privatne ustanove kojima je jedini cilj profit

Male plate u predškolskim ustanovama, velika razlika u zaradama između zaposlenih u vrtićima i onima u osnovnim i srednjim školama, rad u lošim uslovima i sa velikim grupama dece, slaba komunikacija sa prosvetnim vlastima i budžet, poplava privatnih vrtića čiji je osnovni cilj profit – zajednički su problemi vaspitača svuda, iz Kazahstana, Engleske, Litvanije, Bugarske, Norveške, Francuske…

vrtt

Ono što smo mislili da su samo „srpske boljke”, pokazalo se da muči i predstavnike 131 sindikata obrazovanja iz 48 zemalja, okupljenih u Beogradu na Evropskoj konferenciji sindikata (ETUCE). Domaćin četvorodnevnog skupa je Sindikat obrazovanja Srbije (SOS), naš najstariji i najveći prosvetni sindikat.
– ETUCE predstavlja više od 11 miliona nastavnika i nastavnog osoblja u Evropi, od predškolskog do visokog obrazovanja i istraživanja. Sindikat obrazovanja Srbije je član Evropske internacionalne obrazovanja od 1993, a ova regionalna konferencija se prvi put organizuje u Beogradu – kaže za naš list Valentina Ilić, predsednica SOS.
Dan pre svečanog otvaranja, održano je nekoliko radionica. Nastavnici iz Evrope diskutovali su na temu predškolskog i visokog obrazovanja, kontinuiranog profesionalnog obrazovanja, potom migracija, stanju u sindikalnom pokretu u evropskim zemljama i načinu da se poboljšaju uslovi za nastavničku profesiju u vremenu ekonomske krize, slabljenja investicija u obrazovanje i slabljenja socijalnog dijaloga
Kako se čulo, sindikati su suočeni sa oklevanjem ili izostankom volje prosvetnih vlasti da se vodi socijalni dijalog na teme nacionalne reforme obrazovanja, radnih uslova i profesionalnih potrebama nastavnika. Zabrinjavajući je i trend rasta profesionalnih udruženja i nevladinih organizacija koje tvrde da predstavljaju nastavnike, a uvaženi su socijalni partneri mnogih vlada.
„Smanjenje budžeta za obrazovanje je smanjilo plate, penzije, radne uslove i sigurnost posla nastavnika”, rečeno je na skupu u Centru Sava.
U zemljama Istočne Evrope se privatni vrtići pretvaraju u „klubove za decu bogatih”. Delegat iz Engleske i Velsa je takođe rekla da kvalitet obrazovanja pada jer država ne ulaže dovoljno, a u Danskoj na tržište uđu i velike kompanije, sa svojim udžbenicima i nastavnim sredstvima, što može da bude dobro, ukoliko se iza toga ne krije trka za profitom. U Norveškoj je, čulo se, komercijalizacija preti kvalitetu obrazovanja, postoje privatni vrtići, ostvaruje se veliki profit, a deca iz siromašnijih slojeva i sa posebnim potrebama uglavnom su u državnim ustanovama.
Nastavnici iz Litvanije su rekli da rade u grupama prepunim dece, da direktori odlučuju o svemu i da od njihove volje zavisi i raspoloženje u vrtiću, da u predškolskim ustanovama nema dovoljno mesta, kao i da muškarci ne žele da idu na nastavničke fakultete jer su plate nevelike, čak i u školama. U Kazahstanu su takođe problem male plate, nedostaju vaspitači, ali je ovde sindikat uspeo posle osam godina borbe da se u 2016. godini povećaju plate za 29 odsto, što je nažalost, inflacija brzo pojela.
U Francuskoj je sistem predškolskog obrazovanja dobro postavljen, pa jasle, recimo, osnivaju opštine, ali i kompanije, obuhvat dece je 98 odsto i sve je besplatno.
– Mi u Danskoj pristupamo tako da je za decu pre prvog razreda najvažnije učenje kroz igru i to bi trebalo da bude pristupim u svim zemljama, a ne samo u Evropi. Mi ne želimo da vrtić liči na školu, već da se deca kroz igru i zabavu upoznaju sa svetom i životom – rekao je Stig Lund, iz danskog sindikata predškolskog obrazovanja.
Većina delegata je istakla da je neophodno da se menja slika o nastavničkoj profesiji, ne samo kad je u pitanju vraćanje ugleda, već i zbog činjenice i da muškarci ne žele da se bave ovim poslom.
 
Autor: Sandra Gucijan
Politika
Srbija ima velike ambicije da podigne nivo kvaliteta obrazovanja i dugoročno reši status zaposlenih u obrazovanju kroz ravnopravno učešće na svim aspektima budžeta, kao i da nađemo način za uspešan socijalni dijalog, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević na otvaranju Evropske konferencije sindikata obrazovanja.
Ministar je naglasio da Srbija ima talentovane đake i sjajne nastavnike, tako da će rad i na njihovoj boljoj motivaciji i standardu, kao i na kvalitetnoj obuci, za njega predstavljati najbitnije ciljeve.
„Ne bavim se politikom, nego sa kolegama iz obrazovanja i vlade mogu da nađem pravi put da napravimo prvo stabilan sistem, na koji možemo da nadgradimo sve elemente kvalitetnog obrazovanja”, naglasio je ministar, dodajući da upravo najviše želi da popravi i „podigne” osnovno i srednje obrazovanje.
Tanjug
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama