Привремена пензија добија рок важења, укида се плаћање разлике

4 новембра, 2016

Надлежни припремају измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању: Пензионери неће плаћати разлику између првобитних и коначних решења. Најстарији плаћали и на стотине хиљада динара
penzioneri-foto-D-JEVREMOVICH
Привремена решења о пензионисању биће орочена на одређени период, а уколико не прибаве неопходне податке за прописано време, службе Фонда мораће решење да прогласе коначним. На тај начин ће пензионери избећи плаћање разлике између ова два износа пензије, која је у неким случајевима била и по неколико стотина хиљада динара. Ово је само један од предлога за измену закона о ПИО која се разматра у току припреме радне верзије овог прописа.
Ова идеја има за циљ смањење броја привремених решења, којих је сада 85 одсто од укупног броја издатих у току једне године. Према подацима ПИО, најчешћи износи преплате су од 5.000 до 10.000 динара, док су у појединачним случајевима ти износи много већи.
– Како је велики број решења привремен због непостојања податка о просечној заради у години у којој се остварује право на пензију, треба пронаћи метод утврђивања просечне месечне зараде у тој години, чиме ће бити отклоњен један од разлога привремености решења – каже Зоран Милошевић, помоћник министра рада. – Планиране измене односиле би се и на начин обрачуна последње године стажа осигурања, у циљу смањења броја привремених решења ПИО фонда. То ће за последицу имати и већу правну сигурност корисника пензија.
С тим у вези, биће потребно да се уреди и питање свих затечених привремених решења, како би и она у одређеном року постала коначна. Примера ради, решења донета током 2015. не могу да постану коначна док се крајем јануара следеће године не објави податак о просечној заради за претходну годину. Велики проблем сада представљају непотпуни подаци о стажу, као и несавесни послодавци који достављају погрешне податке о осигурању, или их уопште не достављају.
Још једно од кључних питања које се анализира јесте престанак обустављања једне трећине пензије за осигуранике самосталних делатности, који сами себи уплаћују доприносе. То значи да би им се пензија одређивала само на основу уплаћених доприноса.
ЦЕНТРАЛНИ РЕГИСТАР
Одредбе закона о ПИО које се односе на матичну евиденцију највероватније ће бити измештене у закон о Централном регистру обавезног социјалног осигурања, када се стекну услови за то, односно када он постигне пуну функционалност. На тај начин би биле смањене и поједностављене обавезе за послодавце, а Фонд би преузимао у своју базу проверене податке, потребне за одлучивање.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Привремена пензија добија рок важења, укида се плаћање разлике"

  1. и ми нешто знамо каже:

    Износи претплате између привременог и коначног решења пензије о којима се говори у чланку, представљају резултат системске грешке у методологији утврђивања личног коефицијента за последњу непуну годину рада где се остварена зарада за неколико месеци ставља у однос са годишњом просечном зарадом на републичком нивоу. Па наравно да треба утврдити просечну месечну зараду и на тај начин неће доћи до класичне замене тезе да „неће требати враћати разлику” већ до тога да пензионерима који су отишли у пензију у току године треба принати износе пензија који су им оваквом методологијом обрачуна закинути.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама