Проба мале матуре 24. и 25. марта – осмаци полажу три испита

Помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање у Влади Републике Србије Милан Пашић саопштио је данас да ће пробни завршни испит за упис у средње школе бити одржан 24. и 25. марта у свим школама у Србији.

Пашић је у изјави за агенцију Танјуг навео да ће ученици на територији читаве државе у петак, 24. марта, у 12 часова радити пробни тест из математике, док ће у суботу, 25. марта, у 9 часова радити тест из српског, односно матерњег језика, а истог дана у 11.30 часова тест из изборног предмета.
Према његовим речима, трећи тест подразумева тестирање из једног од пет понуђених предмета (физике, хемије, биологије, историје и географије) који су осмаци изабрали до краја децембра.

Он је прецизирао да је од 64.747 ученика осмог разреда ове године, 38 одсто изабрало биологију, што је највећи број ученика, а следе географија са 29 одсто заинтересованих осмака, историја са 16, хемија са девет одсто, док се за физику одлучило осам процената од укупног броја ђака који завршавају основну школу.

Пашић је рекао да пробни завршни испит има више функција, а прва од њих је верна симулација завршног испита, упознавање са процедурама, активностима које се реализују пре и током самог завршног испита, местом седења, прибором који се користи.

Он је, говорећи о бодовању за упис у средњу школу, подсетио на то да је правилником о програму завршног испита дефинисано да 60 бодова носи успех из школе, из шестог, седмог и осмог разреда.

Према његовим речима, то је успех који су ученици остварили помножен са четири, док 40 бодова носе тестови и то тако што је максималан број бодова из математике и српског језика по 14, а из изборног предмета 12.