Проба мале матуре показала слабости дигиталног система?

11 јуна, 2020

Прегледање кодираних тестова за пробни завршни испит задало је главобоље професорима у неким школама, а има ђака који још нису добили резултате. Иако је “дигитални преглед” требало да убрза цео поступак, ипак је у систему нешто затајило, па десет дана од полагања пробних тестова, нису сви осмаци добили резултате, пишу Новости.

Иако је резултати сва три пробна теста требало да се нађу на сајту Министарства већ 7.6, тек су се сутрадан појавили и то само из математике, док резултата комбинованог и теста из матерњег језика и даље нема. Ни резултате из математике нису сви ђаци могли да виде, великом броју њих систем није прихватао податке за логовање, тумачећи их као неисправне.

– Током прегледања имала сам проблем са брзином учитавања задатака, што је вероватно било због јачине интернета – прича професорка математике за Новости. – Требало је и по 15-20 минута за очитавање једног задатка.

После три дана покушаја да “кликом” прегледа задатке, вратила се старом и провереном начину оцењивања – штиклирање и прецртавање оловком. У суботу, школама је стигло и упутство министра просвете да наставници математике треба да раде ревизију софтверски прегледаних тестова.

Проблем са тестовима из математике није се задржао само на немогућности приступа софтверу од стране ђака и наставника, већ су се на друштвеним мрежама поједини родитељи огласили тврдећи да су, приметивши неочекивано мали број бодова, искористили право да им се пошаље тест на имејл адресу. А када је тест стигао, иако је шифра била она коју је добило њихово дете, тест није онај који је дете радило, што су и сами родитељи по рукопису могли да примете.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је, за “Новости”, да није истина да софтвер за малу матуру, који је израдио ФОН, не ради.

Додао је да је проблем са комбинованим и тестом из матерњег језика тај што су ђаци тестове враћали у не баш добром стању.

– Неко је поквасио, неко згужвао, па тај материјал мора да се одради ручно – рекао је Шарчевић. – Прегледано је 200.000 тестова, софтвер ради одлично.

Према његовим речима, ово су једина “кочења”, а у среду ујутро стигла је информација о уношењу још око 3.000 тестова, и то управо тих згужваних. Како материјал мора и да се скенира и да се прегледа, настаје велико оптерећење због чега је, како каже, раздвојена база сервера.

– У питању је један велики експеримент који ћемо применити и ових дана приказати јавности – навео је Шарчевић.

Ђацима остаје да се надају да до оваквих грешака неће доћи на малој матури која је за шест дана јер се поставља питање на који начин ће моћи да докажу да тест који носи њихову шифру заправо није њихов.

Извор: Зелена учионица/Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама