Proba male mature pokazala slabosti digitalnog sistema?

11 juna, 2020

Pregledanje kodiranih testova za probni završni ispit zadalo je glavobolje profesorima u nekim školama, a ima đaka koji još nisu dobili rezultate. Iako je “digitalni pregled” trebalo da ubrza ceo postupak, ipak je u sistemu nešto zatajilo, pa deset dana od polaganja probnih testova, nisu svi osmaci dobili rezultate, pišu Novosti.

Iako je rezultati sva tri probna testa trebalo da se nađu na sajtu Ministarstva već 7.6, tek su se sutradan pojavili i to samo iz matematike, dok rezultata kombinovanog i testa iz maternjeg jezika i dalje nema. Ni rezultate iz matematike nisu svi đaci mogli da vide, velikom broju njih sistem nije prihvatao podatke za logovanje, tumačeći ih kao neispravne.

– Tokom pregledanja imala sam problem sa brzinom učitavanja zadataka, što je verovatno bilo zbog jačine interneta – priča profesorka matematike za Novosti. – Trebalo je i po 15-20 minuta za očitavanje jednog zadatka.

Posle tri dana pokušaja da “klikom” pregleda zadatke, vratila se starom i proverenom načinu ocenjivanja – štikliranje i precrtavanje olovkom. U subotu, školama je stiglo i uputstvo ministra prosvete da nastavnici matematike treba da rade reviziju softverski pregledanih testova.

Problem sa testovima iz matematike nije se zadržao samo na nemogućnosti pristupa softveru od strane đaka i nastavnika, već su se na društvenim mrežama pojedini roditelji oglasili tvrdeći da su, primetivši neočekivano mali broj bodova, iskoristili pravo da im se pošalje test na imejl adresu. A kada je test stigao, iako je šifra bila ona koju je dobilo njihovo dete, test nije onaj koji je dete radilo, što su i sami roditelji po rukopisu mogli da primete.

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je, za “Novosti”, da nije istina da softver za malu maturu, koji je izradio FON, ne radi.

Dodao je da je problem sa kombinovanim i testom iz maternjeg jezika taj što su đaci testove vraćali u ne baš dobrom stanju.

– Neko je pokvasio, neko zgužvao, pa taj materijal mora da se odradi ručno – rekao je Šarčević. – Pregledano je 200.000 testova, softver radi odlično.

Prema njegovim rečima, ovo su jedina “kočenja”, a u sredu ujutro stigla je informacija o unošenju još oko 3.000 testova, i to upravo tih zgužvanih. Kako materijal mora i da se skenira i da se pregleda, nastaje veliko opterećenje zbog čega je, kako kaže, razdvojena baza servera.

– U pitanju je jedan veliki eksperiment koji ćemo primeniti i ovih dana prikazati javnosti – naveo je Šarčević.

Đacima ostaje da se nadaju da do ovakvih grešaka neće doći na maloj maturi koja je za šest dana jer se postavlja pitanje na koji način će moći da dokažu da test koji nosi njihovu šifru zapravo nije njihov.

Izvor: Zelena učionica/Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama