Proba male mature – srpski lakši od matematike

10 aprila, 2017

Srpski je bio mnogo lakši od matematike. Od ukupno 20 zadataka, preko pola smo mogli da uradimo bez dana vežbanja – prvi su utisci osmaka nakon polaganja probnog testa.
Probni test iz srpskog jezika počeo je u tačno 9 sati. Direktorka beogradske OŠ “Skadarlija” Mirjana Sloboda je pre početka upozorila đake da obrate pažnju na vreme kako bi stigli sve da odrade, ali i da ne žvrljaju zadatke za koje smatraju da su pogrešno uradili, jer im se svakako odgovori neće priznati. Međutim, prvi đaci izašli su već nakon 45 minuta. Kako tvrde, književnost je bila teža jer sa njom “nikada nisi načisto”, dok se za gramatiku daju konkretni odgovori.
– Mnogo više sam se trudila oko književnosti. Posebno poslednji zadatak oko kojeg sam se baš pomučila. Za test od juče sam se više spremala, a ovaj sam bolje uradila – zaključuje učenica Nađa Mračević.
I niški đaci spremno su dočekali probne testove. Iako je test iz srpskog jezika prošao bolje od matematike, kombinovani je svakako bio teži od onoga što su očekivali, poručuju osmaci iz OŠ “Radoje Domanović”. Naročito je bilo problema oko fizike.
– Test iz srpskog je bio umeren i smatram da neće biti problema kada bude došao pravi prijemni. Kombinovani test mi je bio malo problematičan iz dela biologije. Super je to što možemo testirati svoje znanje kako bismo kasnije videli gde grešimo – kaže učenik osmog razreda Aleksa Milenković.
Većina đaka se slaže kako im matematika zadaje veće probleme.
I Miloš Bosanac kaže da je test iz srpskog jezika bio lakši od testa iz matematike i da je prilično vodio računa oko gramatike, a da je, kako se svi slažu, kombinovani bio komplikovaniji.
Probni test male mature iz srpskog jezika učenici Osnovne škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Subotici uradili su, kako kažu, bolje nego što su očekivali.
U pauzi između testiranja iz srpskog jezika i kombinovanog testa učenici zaključuju da je od svih nastavnih predmeta matematika najteža.
– Probni test iz srpskog jezika je bio lak. Od 20 pitanja uradila sam 15 i zadovoljna sam. Poslednja tri zadatka su bila najteža, a većinu nas buni književni rod i vrsta. Planiram da upišem ekonomsku školu i verujem da ću dobro proći na pravom testiranju – kaže učenica osmog razreda Nikolet Hajdu.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama