Proba male mature – test izdržljivosti za učenike i nastavnike

april 8, 2021

Proba završnog ispita zakazana je za petak i subotu, 9. i 10. aprila, kada će  se u osnovnim školama proveravati znanje matematike, srpskog jezika, fizike, hemije, biologije, istorije i geografije. 

Foto: Canva

Prema nedavnim informacijama kojima se oglasilo Ministarstvo, prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja, zadaci na završnom ispitu biće lakši nego na probnom, što će se ogledati u većem broju takozvanih ,,zatvorenih zadataka“ u kojima će  učenici birati jedan od ponuđenih odgovora, reklo bi se sa razlogom, jer su nam i  škole još uvek ,,zatvorene“ za učenike osmog razreda. Zavodu za vrednovanje  kvaliteta obrazovanja i vaspitanja naloženo je da se zadaci prilagode onlajn  nastavi, jedino nije precizirano da li se predviđeno poklapanje sa nastavom na  daljinu odnosi na kritičnu i aktuelnu školsku godinu ili ništa manje haotičnu  prošlu, koju su sadašnji osmaci, prošlogodišnji sedmaci, takođe onlajn  završili. 

Kako nije realno očekivati da se završni ispit ukine, takođe nije objektivno očekivati da učenici koji su u neposrednoj nastavi ove školske godine, sumirajući nastavne dane prema kombinovanom modelu, proveli tek nešto malo više od dva meseca, budu spremni da se suoče sa pitanjima i zadacima probnog i završnog ispita. Nerealno je takođe, zahtevati od učitelja koji rade dve smene u neposrednoj nastavi, da dežuraju na probi završnog testa u petak, radeći i treću smenu.  

Da li je u pitanju test psihološke ili fizičke izdržljivosti učitelja i nastavnika ili mentalne spremnosti učenika da posle višemesečne nastave na daljinu odgovore zahtevima probnog završnog ispita, pitanje je za one koji su zakazali ovaj eksperiment uživo. Pošto smo prošle školske godine imali koliko-toliko regularnu neposrednu nastavu sve do marta, usledila je onlajn proba probe i probni test, a zatim polaganje završnog ispita u školama. Ove školske  godine uglavnom je nastava onlajn, dok je sve ostalo što je u neposrednoj vezi sa  nastavom – posredno. 

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u nekoliko navrata je skretala pažnju javnosti na činjenicu da je školovanje u uslovima pandemije uticalo na to da đacima nedostaje kontinuitet u radu, koji ima za posledicu smanjen obim znanja i očekivanih postignuća. Takođe, smatramo da bi ukidanje kombinovanog testa, znatno doprinelo rasterećenju polaganja male mature. 

Bila bi to, ne tako mala olakšica malim maturantima, na koje trenutna epidemiološka situacija najnepovoljnije utiče i koje očekuje veliki teret male mature u uslovima pandemije koja ne jenjava.

Autor: Vesna Jerotijević, rukovodilac Resora za obrazovanje USPRS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama